HSK'dan 'Erdoğan aday olamaz' diyen hakime yeni soruşturma: 'Neden karşı çıktın?'

HSK'dan 'Erdoğan aday olamaz' diyen hakime yeni soruşturma: 'Neden karşı çıktın?'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimlerinde üçüncü kez adaylığına itiraz edip YSK'ya dilekçe veren Hakim Ahmet Çakmak, 'kalın yazı tipi' kullanmak suçlamasıyla soruşturulmuş ve meslekten ihraç edilmişti. Çakmak hakkında HSK soruşturma başlattı. Soruşturmada "Neden Erdoğan'ın adaylığına karşı çıktın" dendi.

Hakim Ahmet Çakmak, 14 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yürürlükteki Anayasa’ya göre yeniden aday olamayacağını belirterek Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) dilekçe verdi.

YSK’nın talebi reddetmesinin ardından hakim Çakmak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Çakmak’ın 31 Mart’ta PTT’ye verdiği mektup kayboldu. Mektupta “Ortada anayasayı ihlal eden bir iktidar ve onun emrinde olan YSK vardır. Seçimlerde her türlü hileyi yapacaklardır” yazıyordu.

28 Mart 2023 tarihinde YSK’ya verdiği dilekçenin ardından meslekten ihraç edilen Çakmak hakkında yeni soruşturma açıldı.

HSK savunma istedi

10 Haber’den Furkan Karabay’ın haberine göre; Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başmüfettişliği 6 Temmuz 2024’te meslekten atılan Çakmak’tan adliyede söylediği iddia edilen sözler ve Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasının Anayasa’ya aykırı olacağı başvurusuyla ilgili savunma istedi.

‘Kalın yazı tipi’ kullanması soruşturma gerekçesi oldu, meslekten atıldı

Hakim Çakmak’ın resmi yazışmalarda ‘kalın yazı tipi kullanması’, bir dilekçesinde ‘AİHM’e gideceğim, dosyamın Güldür Güldür şova parodi olacak olaylardan oluştuğunu bahsedeceğim’ demesi soruşturmaya konu edildi.

12 yaşındaki çocuğun tutuklanmasını isteyen savcının eğitime alınmasını ve adliyenin boş kısmına spor salonu yapılmasını istemesi de Çakmak hakkında soruşturma açılmasına gerekçe gösterildi. Çakmak bu gerekçelerle HSK tarafından Akçakale Adliyesi’nden 810 kilometre uzaktaki Vezirköprü Adliyesi’nde geçici görevle gönderildi.

Çakmak HSK içtihatları gereğince ikinci kez “yer değiştirme” cezası alması nedeniyle de meslekten ihraç edildi.

HSK’dan Çakmak’a bir soruşturma daha: Neden Erdoğan’ın adaylığına karşı çıktın?

HSK’nın ihraç kararının ardından Çakmak hakkında yeni soruşturma açıldı. HSK Başmüfettişliği başlattığı soruşturmaya gerekçe olarak Çakmak’ın Erdoğan’ın 3’üncü kez aday olamayacağına ilişkin mektubunu gösterdi.
Başmüfettişlik Çakmak’ın görev yaptığı adliyede HSK başkanı ve üyelerini hedef göstererek “Zaman gelecek devran dönecek, yakında seçim var” şeklinde beyanlarda bulunduğu iddiasını da soruşturma konusu yaptı.

Muhalefet de Erdoğan’ın adaylığına itiraz ediyordu

14 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde muhalefet tarafından Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağı ileri sürülmüştü. Erdoğan’ın adaylığının önündeki engel olarak Anayasa’nın 101’inci maddesi gösterilmişti. Maddede “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” deniyordu.

Ancak başkanlık sistemine veya Türkiye’deki ismiyle “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine” göre 2018’de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği savunmasıyla Erdoğan aday oldu ve 3’üncü kez cumhurbaşkanı seçildi. (Kısa Dalga)


Gündem