1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı: Bir elimizde karanfil, bir elimizde AYM kararı

1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı: Bir elimizde karanfil, bir elimizde AYM kararı
DİSK, KESK, TMMOB, TTB temsilcileri, 1 Mayıs 1977'de katledilenleri Taksim Kazancı Yokuşu'nda andı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taksim'in işçi sınıfına yasaklanmasını "Hukuka aykırı" diyerek eleştirirken "1 Mayıs sabahı bir elimize karanfil bir elimize AYM kararını alıp yol düşeceğiz" dedi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve siyasi parti temsilcileri, 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri, katledildikleri Taksim Kazancı Yokuşu’nda andı.

Burada yapılan anmada saygı duruşunun ardından hayatını kaybedenleri isimleri okundu. Bu yıl 1 Mayıs kutlamalarını Taksim'de gerçekleştireceklerini hatırlatan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs günü Taksim Meydanı’na yürüyüş için iki kol oluşturduklarını söyledi. DİSK, TMMOB ve TDB’nin Saraçhane Meydanı’nda buluşacağını belirten Çerkezoğlu, KESK ve TTB’nin ise tüm emek dostlarıyla Beşiktaş Meydanı’nda olacağını açıkladı.

"İşçi sınıfının Taksim'de olmasını engellemek hukuk tanımazlık olur"

1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlama kararlılıklarını vurgulayan Çerkezoğlu, "Emeğe saygının bir simgesi var. O da bulunduğumuz Taksim Meydanı. Taksim Meydanı 1977'den beri yüreğimizdeki bir yaradır. Taksim Meydanı, 2013'ten beri en büyük hasretimizdir. 1 Mayıs Meydanı'nda olmak için mücadelemizi ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki Taksim'de olmak yoldaşlarımızın aziz hatırasına sahip çıkmaktır. Tarihsel ve güncel anlamıyla Taksim Meydanı'nda olmak ekmektir, adalettir, hürriyettir, bu ülkenin geleceğine sahip çıkmaktır. Verdiğimiz mücadeleyle, hukuksal kazanımlarımızla da birlikte 1 Mayıs'ta Taksim'de olma irademizi ortaya koyuyoruz. 1 Mayıs'ta işçi sınıfının Taksim'de olmasını engellemek her şeyden önce hukuk tanımazlık olur. Bütün dünyada işçiler 1 Mayıs'ı kendi belirledikleri meydanlarda, kentlerin en merkezi meydanlarında kutlamak hakkına sahiptir" diye konuştu.

"Bir elimizde karanfillerimizi bir elimizde AYM kararı"

Çerkezoğlu, "1 Mayıs sabahı hepimiz kalkacağız ve bir elimizde karanfillerimizi bir elimizde AYM kararını alacağız, yola düşeceğiz. Bütün halkımıza bu AYM kararını, mahkeme kararının verdiği haklılığı anlatacağız. Öyle sembolik olarak falan değil tam da bu kararda yazdığı gibi her bir işçinin bu ortak değeri gelecek kuşaklarına taşımanın görev ve sorumluluk olduğu bilinciyle yola çıkacağız. 1 Mayıs sabahı bütün işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri, 1Mayıs'ta Taksim'de olmak isteyen herkesi bir elimizde karanfil, bir elimizde de Anayasa Mahkemesi kararıyla Taksim'e yürümeye çağırıyoruz. Bizi engellemeye çalışanları hukuka saygılı olmaya çağıracağız" ifadelerini kullandı.

Koçak: Taksim Meydanı'nda olacağız

KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, iktidarın savaş politikalarının ekonomiyi çıkamaz soktuğunu söyledi. Yoksulluğun derinleştiğine dikkat çeken Koçak, "Bu yoksulluğa karşı hesap sorma vakti. Taksim Meydanı bu yoksulluğa ve adaletsizliğe karşı dur deme alandır. Yitirdiklerimize olan sözümüzdür; haklarımıza sahip çıkmak adına, adalete sahip çıkmak adına Taksim Meydanı'nda olacağız” diye belirtti.

Fincancı: Mücadele sözü veriyoruz

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 1 Mayıs’ın savaşa ve düşmanlaştırma politikalarına dur demek olduğunu söyledi. Fincancı, "Düşünün ki dünyanın her yerinde savaş ve güvenlikçi politikalara dayalı silah üretimi yapılıyor. Bu silahlara ve savaşlara ayrılan kaynaklar dünyadaki bütün herkesi sağlıklı kılmaya yetiyor. O neden hekimler olarak tüm meslektaşlarım adına mücadele sözü veriyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından 34 işçinin katledildiği alana karanfiller bırakıldı.

Kitle, daha sonra 1 Mayıs 1989’da Şişhane Parkı'nda katledilen Mehmet Akif Dalcı'yı anmak için yürüyüşe geçti.

Taksim Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyüş halinde slogan atan kitle, sık sık “Yaşasın 1 Mayıs” “1 Mayıs şehitleri ölümüzdür” sloganları attı. Yürüyüş sonrası Dalcı'nın katledildiği yere karanfil bırakıldı. (Kısa Dalga)

Gündem