Hizbullah sanıkları dava açtı, 431 bin lira tazminat çıktı

Hizbullah sanıkları dava açtı,  431 bin lira tazminat çıktı
Ağırlaştırılmış müebbete mahkum 11 Hizbullahçı, 12 yıl sonra yeniden yargılanıp beraat edince peş peşe tazminat davası açtı. İlk davada 431 bin lira tazminat çıktı.

Van’da 2020'de Hizbullah'a yönelik iki ayrı hücre evine düzenlenen baskında ele geçen örgütsel dokümanlardan yola çıkan polis, yaptığı operasyonda 47 Hizbullahçıyı yakalamıştı. Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, 11 kişi cinayetleri savcı huzurunda tatbikat ve yer göstermeyle tek tek anlattı ve yargılama sonunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Karar 15 Mart 2007’de Yargıtay’da onaylandı. Hükümlüler aradan 12 yıl geçtikten sonra 2019’da ‘yeniden yargılama’ talebinde bulundu. Talep kabul edildi, infaz durdurularak 11 tetikçi tahliye edildi. Yeniden açılan duruşmada savcı sanıkların gözaltında işkence gördüklerini, onları yargılan heyetin ve cezayı onaylayan Yargıtay üyelerinin FETÖ üyeliğinden ihraç edildiklerine dikkat çekti, beraat istedi. Mahkeme de sanıklar hakkında beraat kararı verdi. Mahkemenin gerekçeli kararında “Cezayı veren de onayanlar da FETÖ’cüdür” denildi.

Beraat edenler Hazine Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. Mahkeme Cömert Yorgun’a 19 yıl tutuklu kaldığı süreye karşı 431 bin 382 lira tazminatın yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Hazine avukatları ise tazminatın reddi için istinaf mahkemesine başvurdu. (Kısa Dalga)

Gündem