18 milyon ABD'li kendisini LGBTQ birey olarak tanımlıyor

18 milyon ABD'li kendisini LGBTQ birey olarak tanımlıyor
Yapılan son araştırmaya göre, yaklaşık 18 milyon ABD’li kendisini LGBTQ olarak tanımlıyor. Bu sayı, 2012 yılından bu yana yüzde 60'lık bir artışa işaret ediyor. Artışta toplumun LGBTQ'lara bakışının değişmesinin en önemli etken olduğu belirtildi.


Gallup’un yaptığı son ankete göre yaklaşık 18 milyon ABD’li kendisini LGBTQ (Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, quir) olarak tanımlıyor. Araştırmaya göre bu sayı, 2012 yılından 2020’ye kadar kimliğini heteroseksüellik dışında tanımlayanların oranının yüzde 60 arttı. Bu artışta toplumun eşcinselliğe bakışının değişmesinin en önemli unsur olduğu belirtildi.

İngiliz the Guardian'ın haberine göre, ankete katılan yetişkin ABD’lilerin yüzde 5,6’sı, kendisini LGBTQ olarak tanımladı. Bu, toplam nüfus içinde kendisini böyle tanımlayanların sayısının yaklaşık 18 milyon olduğunu gösteriyor.  Bu oran 2017 yılında yüzde 4,5 idi.

Ankette, 18-23 yaş arasındaki Z Kuşağı üyelerinin yüzde 15,9’u kendisini LGBTQ olarak tanımladı.

Yaş büyüdükçe kendini bu kimlikle tanımlayanların oranı ise azaldı. 55 yaşından büyük Amerikalıların sadece yüzde 2'si kendini LGBTQ olarak tanımlandı.

Kadınların genel olarak kendilerini LGBTQ olarak tanımlama oranları erkeklerden yüksek çıktı. (Yüzde 6,4'e karşı yüzde 4,9)

Ankette kendisini LGBTQ olarak tanımlayanların yüzde 54,6'sı biseksüel, yüzde 24,5'i gey, yüzde 11,7'si lezbiyen ve yüzde 11,3'ü trans olarak tanımlandı. Yaklaşık yüzde 3'ü ise  quir veya panseksüel gibi kimlik tanımları yaptı.

Aktivisitler, anket sonuçlarının LGBTQ haklarına artan desteğin de bir işareti olduğunu belirttiler.

Haziran 2020 tarihli bir Gallup araştırması, Gallup'un ilk izlemeye başladığı 2012'de yüzde 53 olan eşcinsel evlililiklere desteğin yüzde 67’ye çıktığını da gösterdi. 

Araştırmacılar, bu sonuçların büyük ölçüde özellikle heteroseksüel olmayan gençlerin önceki yıllara göre daha çok açık yaşamayı tercih etmelerinden kaynaklandığını düşünüyor. “Sonuçlar, toplumun hangi yönde değiştiğini yansıtıyor” diyen Gallup’un kıdemli araştırmacılarından Jeff Jones, “Genç insanlar gey, lezbiyen veya biseksüel olmalarının eskiden olduğu kadar tabu olarak görülmediği bir ortamda yaşıyorlar” dedi.

Yorumcular “ABD’de 20 yıldan daha kısa bir süre önce, sadece aynı cinsiyetten biriyle ilişki içinde olmak bir suç olabilirdi. Şimdi, LGBTQ insanlar sevdikleri kişiyle evlenebilir ve yüksek mahkeme geçen yıl birini sırf LGBTQ olduğu için işten kovmanın yasal olmadığını tespit etti ”dedi.

Yaşam