Adalet Bakanı Gül'den Enis Berberoğlu açıklaması: "Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır"

Adalet Bakanı Gül'den Enis Berberoğlu açıklaması: "Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır"
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu'yla ilgili verdiği hak ihlali kararına ilişkin "Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar bağlayıcıdır" dedi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, GAZİRAY için Elektrikli Tren Seti Alımı İmza Töreni için gittiği Gaziantep’te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Gül, Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiği hak ihlali kararını “Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar bağlayıcıdır. AYM kararına uyulması hukukun bir gereğidir. AYM'nin bütün kararları tartışılabilir, eleştirilebilir ama bu uygulanmayacağı anlamına gelmez” diye yorumladı.

Anayasa Mahkemesi, CHP’li Enis Berberoğlu’nun, AYM’nin hak ihlali kararının yerel mahkeme tarafından
uygulanmaması üzerine yaptığı yeni başvuruyu görüştü. Yüksek mahkeme, kararını yineledi ve oy birliğiyle aldığı kararda “ihlal var” demişti.

TIKLAYIN / Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu için oy birliğiyle hak ihlali kararı verdi


"Yargı dağıtımı sosyal medyada değil, mahkemededir"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun annesine sosyal medyadan hakaret eden kişiyle ilgili yürütülen soruşturmanın ne aşamada olduğu sorusuna ise Bakan Gül şu yanıtı verdi: 

“Kadınların onuru her şeyin üstünde. Anneler başımızın tacı. Sayın Soylu Bey’in annesine yapılan bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle kınıyorum, lanetliyorum. Bu alçak ifadeleri kullanan kişilerin hukuk önünde en ağır cezayı bulacağına inanıyorum. Hiç kimsenin annesine, eşine, çocuklarına kimsenin küfretme hakkı yoktur. Bu konuda aile bizim en kutsalımızdır. Bu konuda yasalarda da bir ihtiyaç olması halinde elbette değerlendirmeler yapılması gerekir. Yargı dağıtımı sosyal medyada değil, mahkemededir… Yargı çıkan kanunu uyguluyor. ”

NE OLMUŞTU?

Soylu, annesine sosyal medya üzerinden küfreden bir kişinin tutuklanmamasına tepki göstermiş, Twitter’dan “Annemle fotoğrafımın altına küfreden alçak mahkemeye çıkıyor ve adli kontrolle serbest; Bakan olsam ne yazar?” mesajı paylaşmıştı.

Bunun üzerine Adalet Bakanı Gül, dün yaptığı konuşmada özetle şu ifadeleri kullanmıştı:

"Klavye başına geçip her gün sosyal medyada bana tutuklama, tahliye siparişi verenlere sesleniyorum, Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, burada kanunlar, kurallar, usuller işler, işlemeye de devam eder. Bu işleyişi beğenmeyen gider itiraz hakkını kullanır ama yargıya kimse parmak sallayamaz. Adalet Bakanından da bu işleyişe müdahale etmesini kimse bekleyemez. Adalet Bakanının hakim, savcı cübbesi yoktur, görevim süresince o cübbeyi giymedim ve hiç kimse kusura bakmasın o cübbeyi de görevim boyunca asla giymeyeceğim.

İki yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçta tutuklamanın yasak olduğunu hepimiz biliyoruz. Hakaret suçu da bu yasak kapsamındadır. Gül’ün bu açıklamaları Soylu’ya yanıt olarak yorumlanmıştı. (ANKA)

Gündem