AKP'li Türkeş'in 'tahliyeyi' savunan sözlerinin ardından Saray'dan Uçum sahneye çıktı

AKP'li Türkeş'in 'tahliyeyi' savunan sözlerinin ardından Saray'dan Uçum sahneye çıktı
Cumhur İttifakı içinde süren 'Osman Kavala' tartışması sertleşerek sürüyor. AKP Ankara Milletvekili Türkeş'in "Düşünmek bile istemiyorum ama acaba konunun iç hukuk ile çözülmesi bazı çevreleri rahatsız mı ediyor? Bu kişiler oluşturmaya çalıştıkları gri ortamdaki sislerin dağılıyor olmasına mı karşılar?" sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum sahneye çıktı. Uçum, "Bu ihanet eylemleri ne kadar zaman geçerse geçsin affedilmez" diyerek yeniden Gezi eylemlerini hedef aldı.

CHP lideri Özgür Özel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmede Gezi davasının da gündeme geldiği açıklandı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi’nin Gezi davasından 7 yıldır tutuklu olan Osman Kavala’nın tahliye edilebileceğine yönelik yazılarına MHP’liler ve bazı AKP’liler tepki göstermişti.

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş de Selvi’nin yazısına tepki gösterenlere ilişkin “Düşünmek bile istemiyorum ama acaba konunun iç hukuk ile çözülmesi bazı çevreleri rahatsız mı ediyor?” sorusunu gündeme getirdi.

AKP'li Türkeş, “Bu kişiler oluşturmaya çalıştıkları gri ortamdaki sislerin dağılıyor olmasına mı karşılar? Osman Kavala’nın nihayet tahliye olma ihtimalinin yüksek olmasına mı? Türkiye’nin uluslararası arenada haksız ithamlardan kurtulmasına mı?” ifadelerini kullanmıştı.

Uçum sahneye çıktı: Emperyalist planlama

Türkeş’in sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Sivil itaatsizlik kavramı üzerinden yazısına başlayan Uçum, “Türkiye’de emperyalist bir planlamayla yapılan işbirlikçi gezi eylemi kaos hedefli yıkıcı sivil itaatsizlik eylemlerinin tipik örneğidir. Gezi benzeri eylemler başta Brezilya başka ülkelerde de pazarlandı” iddiasında bulundu.

‘Bu ihanet eylemleri ne kadar zaman geçerse geçsin affedilmez’

“Bu eylemler pozitif ceza hukuku açısından her zaman suç sayılan eylemler olur” diyen Uçum, Kavala’nın tahliye olması için bulunan formüle de “Suçun niteliği değişen şartlara göre değişmez veya değişen durumlara göre eylemin suç niteliği ortadan kalkmaz. Ayrıca bu eylemler hedef alınan ülkeye ve topluma karşı ihanet eylemleridir ve bu ihanet o milletin tarih bilincinde kalıcı izler bırakır. Bu ihanet eylemleri toplumda ve bireylerde travmalar oluşturur ne kadar zaman geçerse geçsin affedilmez veya hoş görülmez. Bu tip eylemler hiçbir zaman hukukun koruması altında olmazlar, olamazlar” diye yanıt verdi.

Mehmet Uçum, “Hak ve adalet talepli sivil eylemler ile günümüzdeki sivil itaatsizlik eylemleri arasındaki nitelik farkının görülmesi gerekir. Aksi takdirde hiç farkına varılmadan emperyalizmin ideolojik aygıtlarının ve projelerinin çok kullanışlı aparatları ve aktörleri haline gelinir” dedi.

Uçum’un açıklamalarına AKP’liler de tepki göstermişti

Mehmet Uçum’un yaptığı açıklamalar AKP’lilerin de tepkisini çekiyor. Uçum, 31 Mart seçimlerinde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Zeydan Karalar’a mazbata verilmemesine tepki gösterenleri tehdit etmişti. Uçum’un ‘Devlet kayıt altına alıyor’ sözlerine birçok AKP kurucusu ve yöneticisi sert tepki göstermişti.

AKP’nin kurucularından olan Hüseyin Çelik de “Sarayda komünist bozuntusu, ne idüğü belirsiz adam racon kesiyor, parmak sallıyor. Sayın Cumhurbaşkanı buna nasıl müsaade ediyor?” ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Politika