AKP'nin yargı paketi: 15 yaşından küçük çocuğu olan anne cezavine girmeyecek

AKP'nin yargı paketi: 15 yaşından küçük çocuğu olan anne cezavine girmeyecek
AKP'nin yeni yargı paketinde hapse girecek çocuklu annelere ilişkin "15 yaşından küçük çocuğu olan, cezası 10 yıldan az anneler cezaevine girmeyecek" düzenlemesi yer alıyor. 11 maddeden oluşan mini yargı paketinin önümüzdeki günlerde meclise sunulması bekleniyor.

AKP'nin önümüzdeki günlerde meclise sunacağı 11 maddelik  "mini yargı" paketinde cezaevlerinde görüntülü konuşmanın kaydedilmesi ve mahpuslara e- posta ile haberleşme hakkının verilmesinin yanı sıra 15 yaşından küçük çocuğu olan, cezası 10 yıldan az annelerin de cezaevine girmemesini sğlayacak düzenlemelerin olduğu söyleniyor. 

Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış'ın haberine göre, AK Parti iki ayrı yargı paketi için çalışmalarını hızlandırdı. Bu paketlerden biri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Meclis’e geleceğini açıkladığı 4. yargı paketi. Buna göre, icra daireleri aracılığıyla çocuk teslimi uygulamasına son verilecek. Ayrımcılık ve nefret suçu için TCK’da yeni düzenleme yapılacak.


KADINA ŞİDDETE BOŞANMIŞ EŞ AYARI

Düzenlemede, eşe karşı işlenmiş suçlardaki ağırlaştırıcı sebepler boşanan eşi de kapsayacak şekilde genişletilecek. Bir kadını fiziki ya da haberleşme yoluyla ısrarlı bir şekilde takip eden kişiler cezalandırılacak.

‘Tutuklamada ölçülülük ve orantılılık’ ilkeleri doğrultusunda, katalog suçlar daraltılacak. İstinaf ceza dairelerine bozma yetkisi verilecek.

TIKLAYIN/ Dördüncü yargı paketinden ne çıkacak?


CEZAEVİ GÖRÜŞMELERİNE KAYIT

AK Parti’de bir başka hazırlık da infaz yasası ile ilgili. 11 maddelik infaz paketi çalışmalarında da sona geldi. Pakette yer alan en önemli iki madde, mahpusların görüntülü konuşmalarının kaydedilmesi ve elektronik posta ile haberleşme hakkı verilmesi. Paketteki bazı başlıklar şöyle:

- Ceza infaz kurumlarındaki izleme kurullarının raporları Kamu Denetçiliği’ne ve Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’na da gönderilecek

CEZAEVİNE GİRECEK ANNELERE 15 YAŞ SINIRLAMASI 

- Cezasını çeken ya da koşullu salıverilen yabancı uyruklular, sınır dışı edilecek.

- 15 yaşından küçük çocuğu olan anneler cezaevine girmeyebilecek. Çocuğun babasının ölmüş olması ya da cezaevinde olması durumunda annenin de işlediği bir suç nedeniyle cezaevine girmesi önlenecek. İnfazı ileri bir tarihe ertelenecek. Bu düzenleme 10 yıldan az ceza alan mahkumlar için geçerli olacak. Ayrıca bu durum, cezaevinde doğum yapan anneleri de kapsayacak.

- İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan, cezaevi nakillerinde ödeme gücü olmayanların ücretini devlet karşılayacak.

Gündem