Ankara Tabip Odası Başkanı'ndan 'Eris' açıklaması: 'Türkiye’de de var ama bunu bulmak için test yapmanız gerekiyor'

Ankara Tabip Odası Başkanı'ndan 'Eris' açıklaması: 'Türkiye’de de var ama bunu bulmak için test yapmanız gerekiyor'
Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür, Eris varyantının Türkiye’de de olduğunu belirterek, "Bunu bulmak için test yapmanız gerekiyor" dedi.

Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür, Avrupa’da ortaya çıkan ve hızla yayılan, ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarda bulunduğu Covid-19’un yeni varyantı Eris’e ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “yeni varyasyonun Türkiye’de henüz görülmediği ve endişe edilecek bir şey olmadığı” yönündeki açıklamasına tepki gösteren Baytemür, “'Türkiye’de henüz tehlike yok, Türkiye’nin kapısını çalmış değil', Sağlık Bakanı’nın açıklaması bu yönde. Bütün Avrupa ve Dünya Sağlık Örgütü üst üste açıklama yapıyor vakaların arttığına yönelik. Ama Türkiye için henüz bir yetkili açıklaması yok. Test yapmazsanız bulamazsınız. Test çok zor yapılıyor. Grip deniyor, benzer bulgular olduğu için" dedi.

Test yapılsa dahi varyant tayini yapılamadığını belirten Baytemür, "Bulaşıcı bir hastalık. Türkiye’ye her gün yüzlerce uçak geliyor, buradan yurt dışına gidiliyor. Türkiye’de yok demek kafayı kuma gömmektir. Türkiye’de de var ama bunu bulmak için test yapmanız gerekiyor. Şu anda öyle bir eksikliğimiz var" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın yeni varyanta ilişkin aşıya yönelik bir açıklaması olmamasını da eleştiren Baytemür, şu uyarılarda bulundu:

"Kişisel hijyen önemli, toplu yerlerin havalanması, orada maske takılması, toplu taşıma aracı, kapalı ortamlar, insanların yoğun ve uzun süre bir arada kalacağı ortamlar dahil. Maskeye tekrar ihtiyaç duyacağız, çünkü havalar soğuyacak ve kapalı ortamda daha fazla zaman geçireceğiz. Gribal enfeksiyon da artacak, birbirine karışacak. Bu da başka bir tabloyu karşımıza çıkaracak. Bireysel önlemler tabii ki önemli, bir noktaya kadar ama asıl alınması gereken önlemler kamu, Sağlık Bakanlığı tarafından hastalığa ve aşıya yönelik önlemler olmalıdır.” (ANKA)

Sağlık