AYM'nin Berberoğlu kararına Şentop'tan tepki: "Öğüt vermesi yetki aşımıdır, kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir"

AYM'nin Berberoğlu kararına Şentop'tan tepki:  "Öğüt vermesi yetki aşımıdır, kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir"
Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu’yla ilgili hak ihlali kararının gerekçesinde  TBMM ve HSK'ye yönelik ifadelerine Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tan tepki geldi. Şentop, “Öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır. Kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesinde 'anayasaya sadakat' vurgusuyla Meclis ile Hakim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) gereğini yapması yönündeki mesajını eleştirdi.

TIKLAYIN / Anayasa Mahkemesi’nden Enis Berberoğlu gerekçesi: “Keyfi kararlara hiçbir hukuk sisteminde müsaade edilmez”

Habertürk televizyonunda konuşan Şentop, Anayasa Mahkemesi kararına prensip olarak katıldığını ve mahkemelerin bu karara uyması gerektiğini belirtti. Şentop, “Siyasi bildiri diyebileceğimiz bir bölüm var” diyerek şunları söyledi:

“AYM’nin kanuna göre bir ihlalin tespiti iki nasıl giderileceğini söyleme yetkisi var. Ama bundan hareketle bütün devlet kurumlarına bütün kamu gruplarına anayasada hukuk kurallarına uyması konusunda mahkemeyi ikaz etmesi ne gerekiyorsa yapması gibi bir hüküm. Burada AYM, hüküm kısmında TBMM şunu yapmalıdır diye bir karar vermiş değil. Burada AYM tabiri caizse bir çağrı, bir bildiri yapıyor. Bu AYM’nin görev ve yetkileri arasında yok. Öğüt vermesi açıkça yetki aşımıdır. Kararın siyasi bildiriye dönüşmesidir."

Kesin hüküm ne zaman ortadan kalkacak AYM'nin kararında buna dair bir cümle yok. Kesin hükmün ortadan kalkması lazım. Benzeri yok, hukuk kurallarıyla düzenlemiş değil ama kanaatimi söylüyorum.”

Gündem