'Bataklık'tan altın, döviz ve silahla çıktılar

'Bataklık'tan altın, döviz ve silahla çıktılar
Mahkeme, sanıkların banka hesaplarındaki paranın ve nakit olarak ele geçirilen dövizin iadesine karar verdi.

CENGİZ ERDİNÇ


Cumhuriyet tarihinin en büyüğü olarak lanse edilen “Bataklık Operasyonu”nun dün görülen duruşmasında mahkeme tüm sanıkların gayrimenkuller dışındaki bütün malvarlıkları üzerindeki tedbir ve el koyma kararlarını kaldırdı.

Banka hesaplarındaki paranın ve nakit olarak ele geçirilen dövizin iadesine karar verdi. Operasyon yapıldığında 5 milyon dolar civarında olan altın ve döviz varlıklarının o günkü kurla 30 milyon lira olan değeri yaklaşık beş kat artışla 125 milyon liraya çıktı.

Bataklık Operasyonu’nun Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 73 sanıklı yargılamasında mahkeme Ankara 7. ve 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin 29 ve 30 Haziran 2020’de koyduğu tedbir ve el koyma kararlarının taşınmazlar haricinde kalan bütün nakit, eşya ve araçların iadesine karar verdi. Mahkeme kararında Nejat Daş ve Çetin Gören’le birlikte altı sanığın yurt dışı çıkış yasağını sürdürdü.

Silah ruhsatları da iade edildi

Sanıklardan kırmızı bültenle aranan Çetin Gören ve Cemal Deniz Şahan’a iki Glock, bir Smith Wesson ve bir Jericho tabanca için verilenlerin de dahil olduğu 19 silah ruhsatının da sahiplerine iade edilmesine karar verildi.

30 Haziran 2020’de dokuz ülkeye yayılan uyuşturucu ve kara para aklama iddiasıyla 11 ilde ve 110 adreste yapılan operasyonda 113 kişi gözaltına alındı, örgüt lideri olduğu ileri sürülen Nejat Daş ve Çetin Gören’le birlikte 24 kişi tutuklandı. Şüphelilerin banka hesaplarında ve yedi ayrı kasada bulunan 70 milyon lira civarındaki mevduata, 30 milyon lira değerindeki altın ve dövize, 653 tapuya, 31 tabanca, 32 bilgisayar, 118 cep telefonu, 337 sim kart, 4 para sayma makinesi, kılıç koleksiyonu, 35 değerli saat ve 21 lüks otomobile el konmuştu.

Daş ve Gören için suçtan kaynaklanan malvarlığını aklamak gerekçesiyle 450 yıldan 1470 yıla kadar, suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Davanın 8 Eylül 2022’de görülen duruşmasında kalan sekiz sanık da tahliye edilmiş ve tutuklu sanık kalmamıştı. Davanın 13 Ocak’ta görülen duruşmasında sanıkların malvarlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılması istemi reddedilmişti.

Özel Haber