Çin’de incelemelerde bulunan DSÖ heyeti: “Virüs başlangıçta yarasalarda olabilir ama kedi ve köpeklerden de yayılmış olabilir”

Çin’de incelemelerde bulunan DSÖ heyeti: “Virüs başlangıçta yarasalarda olabilir ama kedi ve köpeklerden de yayılmış olabilir”
Çin Wuhan’da koronavirüsün kaynağını tespit etmek için incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü, çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediğini virüsün başlangıçta yarasa ve pangolinlerde olabileceğini, kedigiller ve köpekgillerden de yayılmış olabileceğini belirtti.

Koronavirüsün kaynağını tespit etmek için Çin’in Wuhan kentinde incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü heyeti, virüsün kökenini belirlemeye yönelik çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediğini duyurdu. Virüsün başlangıçta yarasa ve pangolinlerde olabileceğini belirten DSÖ yetkilileri, kedigiller ve köpekgillerden de yayılmış olabileceğini belirtti.

NTV’nin haberine göre, 14 Ocak’tan bu yana Wuhan’da deniz ürünleri ve gıda pazarı olmak üzere birçok alanda incelemelerde bulunan ve yetkililerle görüşen DSÖ heyeti, incelemelerini tamamlayarak açıklamalarda bulundu. Açıklamada, koronavirüsün kökenini belirlemeye yönelik çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediği ve bulguların salgının Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'dan önce tespit edilmediği belirtildi.


Covid-19'un kökenlerini araştıran Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki ekip tarafından yapılan açıklamada, yapılan araştırmanın yeni bilgiler ortaya çıkardığını ancak salgının resmini önemli ölçüde değiştirmediğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü virüs uzmanı Peter Ben Embarek, virüsün kökenini belirlemeye yönelik çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediğini ve bulguların salgının Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'dan önce tespit edilmediğini söyledi.

Virüsün başlangıçta yarasa ve pangolinlerde olabileceğini belirten DSÖ yetkilileri, kedigiller ve köpekgillerden de yayılmış olabileceğini belirtti.

China Radio International ise haberinde, uzman ekibinde Çin tarafının lideri olarak bulunan Liang Wannian'ın virüsün gen dizilimine dair teşhislere göre, yarasa ve pangolinlerin koronavirüsün atası olabilecek benzerliğe sahip olmadıklarını kaydettiğini bildirdi. 

Wuhan’da salgının ilk döneminde dizilim verilerinde çeşitliliklere rastlandığına işaret eden Liang, bunun Huanan su ürünleri pazarı dışında da bulaşma zincirlerinin var olduğunu gösterdiğini ifade etti. 

Dünya, Covid-19 salgınından ilk kez Çin'in 31 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının" ortaya çıktığını DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Hastalık, ilk kez Wuhan'da deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle 17 Kasım'da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

Çin’den 17 ve 10 ülkeden 17 uzmandan oluşan ekip, Wuhan’da 28 gün boyunca incelemelerde bulunmuştu.

Sağlık