DSÖ heyeti, koronavirüsün Wuhan'daki gıda pazarından kaynaklandığına dair kanıt bulamadı

DSÖ heyeti, koronavirüsün Wuhan'daki gıda pazarından kaynaklandığına dair kanıt bulamadı
Çin’de araştırmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü heyeti, koronavirüsün Wuhan'daki gıda pazarından kaynaklandığına dair kanıt bulunmadığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyeti, Çin’deki araştırmaları sırasında koronavirüsün Wuhan'daki gıda pazarından kaynaklandığına dair kanıt bulunmadığını bildirdi. Koronavirüs  ilk kez Wuhan'da deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle 17 Kasım'da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

NTV’nin haberine göre, DSÖ heyetinden Rus uzman Vladimir Dedkov, Covid-19'un kökenine dair yaptığı açıklamada Wuhan'daki gıda pazarında salgının yayılması için tüm koşulların olduğunu ancak bunun virüsün oradan kaynaklandığı anlamına gelmediğini söyledi.

Covid-19'un Wuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarından sızdığı iddialarını da yalanlayan Dedkov, "Laboratuvar mükemmel bir şekilde donatılmış. Oradan bir şeylerin sızmış olabileceğini hayal etmek benim için zor" dedi.  2002-2003'teki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgınının ardından yarasa Corona virüslerinin genetik bilgilerinin olduğu bir arşiv yaratmak amacıyla kurulan enstitü, "Covid-19'un buradaki laboratuvarda yapay olarak üretildiği ve yanlışlıkla dışarı çıktığı" iddialarına konu olmuştu.

Çinli yetkililer, söz konusu iddiaları reddetmiş, "Covid-19'un başka bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuş deniz ürünleriyle ülkeye geldiğine dair kanıtlanmayan" karşı iddialar ortaya atmıştı.

DSÖ heyeti, 29 Ocak'ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Wuhan'daki deniz ürünleri gıda pazarının yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Wuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemeler yapmıştı.


Dünya