Dünyanın yeni sorunu: Sahte Covid-19 testiyle seyahat edenler

Dünyanın yeni sorunu: Sahte Covid-19 testiyle seyahat edenler
Dünya çapında ülkelerin uyguladığı seyahat kısıtlamalarına takılmak istemeyen yolcular sahte Covid-19 testlerine başvurduğu belirtildi.

BBC Dünya Servisi’nden Kawoon Khamoosh imzalı habere göre, uluslararası havayolu taşımacılığında yolcular sahte Covid testlerine daha çok başvurmaya başladı. 

* Afganistan'da zengin ailelerden hükümet yetkililerine kadar birçok kişi, seyahat etmek için sahte Covid testleri ediniyor.

Afganistan Sivil Havacılık İdaresi yöneticisi Mohammad Qasim Wafayeezada, "Başlangıçta her uçakta 10-20 kişinin sahte Covid test sonuçları taşıdığını tahmin ediyorduk. Daha sonradan durum kötüleşti ve bu sayı 50'ye kadar çıktı. Bu kişiler gittikleri yerlerde teste tabi tutulduğunda pozitif sonuçlar karşılarına çıkıyor” diyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Afganistan’dan gelen yolcuların bir kısmının sahte test sonucu taşıdığını tespit etti. Ancak bazı yolcular, ellerindeki sonucun sahte olduğunu bilmediğini savundu.

Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı Amrullah Saleh, Facebook hesabında özel laboratuvarların sahte test sonuçları verdiğini duyurdu.

BBC, laboratuvar, eczane ve hatta fotokopicilerden sahte PCR testi sonucu alan kişilerle görüştü. Bu kişiler hiçbir numune vermeden ve yaklaşık 3 dolar gibi bir ücret ödeyerek bu test sonuçlarını edinmişler.

*Sahte Covid testi sorunu Afganistan dışında da oldukça yaygın. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Brezilya, Bangladeş ve Fransa'da benzeri vakaların görüldüğünü belirtiyor.

*İngiltere'de de bir yolcunun sahte belge hazırlayarak negatif test sonucu elde ettiği tespit edilmişti.

*Danimarka, 22 Ocak'tan itibaren 5 günlüğüne Dubai'den yapılacak uçuşları 'Covid testlerinin güvenilirliğine yönelik şüpheler' nedeniyle askıya aldı.

*Fransız yetkililer de Paris Charles de Gaulle Havalimanı'nda yaklaşık 200 sahte test bulundurduğu belirlenen yedi kişiyi yakaladı.

*İran'da ise hükümet bazı test merkezlerini sahte belge düzenledikleri gerekçesiyle kapattı.

*Pakistan ve Kenya'da da benzer vakaların ortaya çıktığı basına yansıdı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise sorunun çözümü için dijital aşı sertifikası gibi projeler üzerinde çalışıyor ancak söz konusu uygulamanın etik ve yasal açıdan henüz kat etmesi gereken çok yolu var. (BBC Türkçe)

 

Sağlık