Erdoğan kontrollü normalleşme kararlarını açıkladı

Erdoğan kontrollü normalleşme kararlarını açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısından sonra alınan kararları açıkladı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında "yeni kontrollü normalleşme süreci"nde alınacak önlemleri açıkladı. Buna göre koronavirüs salgı için yeni dönemde kurallar şöyle olacak:

* Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam 21.00-05.00 yasağı ise sürecek.

* Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır. Düşük ve orta riskli illerde orta okullar ve liselerde eğitim öğretime başlanacaktır. Riskli ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.

* Restoran, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00-akşam 19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle faaliyetlerini sürdürecektir.

* Halı saha, yüzme havuzu gibi yerler düşük ve orta riskli illerde sabah 9, akşam 19 arasında faaliyet gösterecekler.

* Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecektir.

* Nikah ve düğünler düşük ve orta riskli illerde 100 kişiyi, yüksek riskli ve çok yüksek riskli illerde 50 kişiyi geçmeyecek şekilde ve 1 saati aşmayacak şekilde yapılacak.  

* 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımızla ilgili düzenleme, düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde sokağa çıkma süresi artırılacaktır.

* STK'lar, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir.

* Diğer uygulamalardaki hususların nasıl olacağı il kurullarımız tarafından belirlenecektir. Hedefimiz mümkün olan en kısa sürede kontrollü normalleşme sürecini tamamlamaktır. Denetimler daha sıkı ve kararlı şekilde yürütülecektir."


İllerin risk durumuna göre risk haritası ise şöyle:


Sağlık