Galatasaray Üniversitesi öğretim üyeleri, "YÖK'ün Türkçe zorunluluğu" kararını protesto etti

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyeleri, "YÖK'ün Türkçe zorunluluğu" kararını protesto etti
Fransa ve Türkiye’nin ülkelerindeki yabancı öğretim üyelerine, resmi konuşma dillerini de bilme koşulunu dayatmasında son olarak YÖK’ün aldığı karar Galatasaray Üniversitesi akademisyenleri tarafından protesto edildi.

Fransa ve Türkiye’nin ülkelerindeki yabancı öğretim üyelerine, resmi konuşma dillerini de bilme koşulunu dayatmasında son olarak YÖK’ün aldığı karar Galatasaray Üniversitesi akademisyenleri tarafından protesto edildi. Fransa, Türkçe öğretmenlerine Fransızca bilme zorunluluğu getirince YÖK de benzeri karar alarak, Galatasaray Üniversitesi’nde çalışan ve Türkçe sınavını geçemeyen Fransız öğretim üyelerine oturma ve çalışma izni verilmemesi kararı almıştı. 

Galatasaray Üniversitesi Kampüsü’nde bir araya gelerek açıklama yapan akademisyenler, “Bu durum, temel bir hak olan öğrenim hakkını tehdit etmektedir. Hiçbir akademik ve kültürel kurum politik gerilimlere alet edilmemeli, aksine bu kurumlar, her zaman ulaşmayı arzuladığımız barış ve dostluğun araçları olarak görülmelidir” çağrısı yaptı.

Galatasaray Üniversitesi’nin Türkiye ve Fransa dostluğunun sembolü olduğunu söyleyen akademisyenler, “Üniversitenin kuruluşundan bu yana, öğrencilerimize çok kültürlü ve çift dilli bir eğitim vermeyi sürdürmekteyiz. Ancak öğrencilerimizin bu eğitime erişim hakkı, uygulamaya konan son kararlarla ellerinden alınmaktadır” açıklamasını yaptı.

Oturma izinleri yenilenmiyor

Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının çoğunun oturma izinlerinin 15 Eylül 2020’den bu yana yenilenmediğini, bu nedenle zorluk çektiklerini belirten akademisyenlerin açıklaması şöyle:

“Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının değerlendirme kriterinin bir anda akademik içerikli olmaktan çıkarılıp dil seviyesinin ölçülmesine indirgenmesini üzüntüyle karşılamakta ve bu kararın hangi yasal belgelere dayandığını merak etmekteyiz.

Yaşanan kriz okuldaki akademik işleyişi olumsuz etkilemektedir, karar üniversitedeki Fransızca eğitiminin kalitesini düşürebilir. Tüm tarafların lehine bir çıkış yolu bulunması amacıyla, YÖK ile Fransa’nın diplomatik mercileri arasındaki müzakerelerin yeniden başlamasını, İkamet izninin verilmesini belli bir seviyede Türkçe bilme koşuluna bağlayan karardan bir an önce geri dönülmesini, Fransa vatandaşı öğretim elemanlarının Türkiye’deki durumunu yasal hale getiren ve öğrencilere karşı sorumluluklarını yerine getirmelerini mümkün kılan ikamet belgelerinin ivedilikle teslim edilmesini talep ediyoruz.”

 (ANKA)



Gündem