Genç: Diyarbakır’da DEM Parti 2019 sürecini biraz daha aşmış durumda

Genç: Diyarbakır’da DEM Parti 2019 sürecini biraz daha aşmış durumda
Diyarbakır'da DEM Parti'nin yüksek oyu var. Ancak ilçeler ne durumda, İl meclis üyeleri nasıl bir denkleme sahip olacak? HÜDA-Par ve AKP'nin pozisyonu ne? Bölge merkezli çalışan Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, Diyarbakır’daki seçmen eğilimini Kısa Dalga’ya değerlendirdi.

İNANÇ YILDIZ

Diyarbakır merkezli Sosyo Politik ile Kürt Çalışmaları Merkezi’nin (Kurdish Studies Center) Genel Koordinatörü Yüksel Genç ile konuştuk. Diyarbakır nezdinde seçimlerin DEM Parti ve AKP arasında geçeceğini ifade eden Genç, diğer partilerin ise sembolik oylarla karşılık bulacağını söyledi.

Araştırmalarına göre, AKP ile DEM Parti arasında oldukça büyük bir farkın olduğunu söyleyen Genç, “AKP açısından o farkı kapatmak imkân dahilinde değil. Dolayısıyla Diyarbakır DEM Parti'nin kazanacağı bir kent olarak duruyor. DEM Parti'nin alacağı oy 2019 sürecinin biraz daha aşılmış bir hali olabilir. DEM Parti'nin oy artışındaki o farkı yaratan şey ise genç seçmen.

Sadece Diyarbakır açısından değil, bölge genelinde de genç seçmen ağırlıklı olarak DEM Parti'yi tercih ediyor. DEM Parti bir yanda eski seçmen kitlesinin bir kesimini 3-4 puanını başka partilere ya da sandığa gitmeyeceğim, kararsızım diyen bir kesim içerisinde birkaç puanını kaybetmiş görünse de o birkaç puanından biraz daha fazlasını genç seçmenle kapatıyor görünüyor” diyor.

“Kayyım atamalarından dolayı sandığa gitmeme eğilimi yok”

Sahada kayyım atamalarından kaynaklı sandığa gitmeme eğilimi diye bir eğilimin olmadığını dile getiren Genç, bununla beraber Diyarbakır'da da bölge genelinde de özellikle kayyım atanan HDP'li belediyelerin olduğu kentlerde, yüzde 2 bandında bir kararsız ya da oy vermeyeceğim diyen seçmen olduğunu bunun gerekçesi olarak da kayyım atamalarını sunduğunu söyledi.

“Kimi ilçelerde oy düşüşleri mümkün görünüyor”

Diyarbakır'da kimi ilçelerde küçük oy düşüşleri mümkün göründüğünü belirten Genç, “Bağlar’da belki kısmen dış ilçeler, özellikle Çınar, Dicle, Eğil, Kulp gibi hatlarda kısmi oy düşüşleri pekâlâ mümkün. Çünkü buralarda ‘kararsızım’ diyen seçmen ve HDP'ye de oy vermiş ama şu anda ‘kararsızım’ diyen seçmenlere rastlamış bulunuyoruz. Bu seçmenlerin kararının sandığa gitmeleri halinde DEM Parti olacağına dair dolaylı veriler mevcut ama kararsız olmaları itibariyle bir oy düşüşünün mümkün olabileceğini söylemek mümkün. Tabi kısmen yükseltebilir de” dedi.

“AKP ve DEM Parti arasındaki oy farkının az olduğu yerler risk alanı olarak duruyor”

Diyarbakır’da AKP’nin az oy farklıyla kaybettiği küçük ilçelere kaydırılan seçmenin bir etkisinin olup olmayacağına dair ise Genç, şu değerlendirmeyi yaptı: “Aradaki farkın az olduğu ve güvenlikçi uygulamaların baskın olduğu kentlerde, güvenlik bürokrasisinin ve kamu bürokrasisinin nüfus olarak da ağırlıklı olduğu kentlerde DEM Parti'nin geldiği gelenek belediyeyi kazanmış olsa bile geçmişte bugün bir risk alanı olarak duruyor ve bu risk alanını bertaraf etmekle ilgili kentlerdeki DEM Parti örgütlerinin çalışması ve seçmen tabanının sandık sürecine hâkim olması, sandık sürecini sağlıklı işletmesiyle mümkün olacak gibi görünüyor. Hazro, Kulp, Eğil bunlardan birileri. Bu kentler nüfusu az kentler, dolayısıyla oraya koyacağımız birkaç yüz seçmenin kendisinin bile sonucu etki edebileceği kentler ama buna rağmen bu kentlerde bir AKP liderliğini okuyamıyoruz, ölçemiyoruz. Yani bu kentlerin hiçbirinde henüz AKP birinci parti değil ikinci parti konumunda” dedi.

“AKP ve HÜDAPAR belediye meclisinde ağırlık oluşturmaya çalışıyor”

Öte yandan AKP ve HÜDAPAR’ın belediye meclisinde ağırlıklı oluşturarak yerel yönetimler içerisinde etkileyici, belirleyici olmaya çalışacaklarını ifade eden Genç, “Bunun izlerine kimi ilçelerde rastlıyoruz, kimi kentlerde de rastlıyoruz. Hani'de, Çınar'da, Dicle'de, Eğil'de, Kulp'ta bu tip bir meram isteğinin dolaylı bize yansıdığı görüşmeler gerçekleşti sağ çalışmaları sırasında. Batman'da benzer bir durum var. Çok az Şırnak'ta, Bitlis'te çok çok sınırlı ama Mardin ve Urfa hattında kısmen ufak girişimler var. Ağırlıklı Diyarbakır, Batman hattı üzerindeki kimi ilçeler ve merkezlerde HÜDAPAR'ın kitleselleşmesine, halk taban etkisinin arttırılmasına ve giderek yerelden doğru meclisler üzerinden belediyecilik süreçlerine müdahil olmasına dair bir dizi çabanın kendisi gözleniyor” dedi.

Özel Haber