Google ve Facebook’tan Avustralya’ya gözdağı: Hizmet vermeyi kesebiliriz

Google ve Facebook’tan Avustralya’ya gözdağı: Hizmet vermeyi kesebiliriz
Google haber kuruluşlarıyla gelir paylaşımını öngören yasal düzenleme nedeniyle Avustralya'da hizmet vermeyi kesebileceğini açıkladı. Facebook da Avustralya’daki haber içeriğini engelleyebileceğini belirterek yasal düzenlemeye itiraz etti. Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise "Şunu çok açık söylemek istiyorum: Avustralya'da yapabileceğiniz şeylerle ilgili kuralları Avustralya belirler” diye yanıt verdi.

Avustralya’da Google ve Facebook’un gelirlerini haber kuruluşlarıyla paylaşmasına yönelik hazırlanan yasal düzenleme iki internet devinin tepkisine neden oldu.  Google ve Facebook'un temsilcileri, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu'nca hazırlanan düzenlemeyle ilgili olarak senatörlere itirazlarını aktardı. 
BBC Türkçe’de yer alan habere göre,  Google Avustralya'nın Genel Müdürü Mel Silva, düzenlemeyle birlikte haberlerle ilgili arama sonuçlarındaki linkler ve özetler için ödeme yapmak zorunda kalacaklarını belirterek şöyle dedi.?"Avustralyalılara sunduğumuz ücretsiz hizmet ve iş modelimiz, internet siteleriyle özgürce bağlantı kurma kabiliyetine dayanmaktadır. Yasanın bu haliyle geçmesi halinde Google Arama Motoru'nun Avustralya'da verdiği hizmeti sonlandırmak dışında başka seçeneğimiz kalmaz."??Facebook'un Asya-Pasifik bölgesi Kamu Politikalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Simon Milner da Avustralya'da haber içeriğini engellemek zorunda kalabileceklerini ancak yasada uzlaşmaya varılmasını istediklerini ifade etti.?

'Tehditlere boyun eğmeyiz'?

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise tasarıyı bu yıl içerisinde parlamentoya sunmayı planladıklarını belirterek geri adım atmayacaklarının mesajını verdi: “Şunu çok açık söylemek istiyorum: Avustralya'da yapabileceğiniz şeylerle ilgili kuralları Avustralya belirler. Bunun yapıldığı yer parlamentomuzdur. Ve bunu kabul etmek isteyenlerin başımızın üstünde yeri var. Ama tehditlere boyun eğmeyiz" dedi.?Söz konusu düzenleme yayıncı kuruluşların Facebook ve Google ile ayrı ayrı ya da tek başlarına pazarlık yapmasını, üç ay içinde anlaşmaya varılamaması halinde tahkim kuruluna gidilmesini öngörüyor.?İki Amerikan şirketi geçen ay yaz gündeme gelen düzenlemeye başından beri itiraz ediyor.

Dünya