Güneydoğu ve Doğu Anadolu’dan son anket: HDP oylarını koruyor, AKP oy kaybediyor, CHP’nin oyu artıyor

Güneydoğu ve Doğu Anadolu’dan son anket:  HDP oylarını koruyor, AKP oy kaybediyor, CHP’nin oyu artıyor
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki 10 il ve bağlı ilçelerde yaptığı anket sonuçlarından: Ekonomik kriz/işsizlik” en büyük sorun olarak görülüyor. HDP oylarını koruyor, AKP oy kaybediyor, CHP’nin oyları artıyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, yaptığı bir saha araştırması ile Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’ndeki seçmenlerin nabzını tuttu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre anket çalışması 18-25 Ocak 2021 tarihleri arasında Diyarbakır, Urfa, Mardin, Van, Batman, Muş, Bitlis, Kars, Ağrı, Bingöl illeri ve bu kentlere bağlı 15 ilçedeki 1507 hanede yüz yüze yapıldı.

 Anket katılımcılarına yöneltilen ilk olarak “Sizce Türkiye’nin en büyük 1. sorunu nedir?” sorusu oldu. Yüzde 61,4 gibi büyük bir oranı “Ekonomik Kriz/İşsizlik”, yüzde 16,9’u “Kürt Sorunu”, yüzde 4,9’u “Çatışma Şiddet Ortamı”, yüzde 2,5’i “Hükümet”, yüzde 2,4’ü “Muhalefetsizlik” yanıtını verdi.

Araştırma grubunun yüzde 31,8’ine göre ülke sorunlarını çözmeye en yakın parti “HDP” iken, yüzde 18,8’i “AKP” yüzde 16,4’ü “Kararsızım”, yüzde 12,6’sı ise “Hiçbiri” yanıtını verdi.

Ankete katılanların yüzde 94,1’i ekonomik kriz/enflasyon/işsizlik’ten, yüzde 90,4’ü pandemiden,  yüzde 75,6’sı hukuk sisteminin mevcut durumundan, yüzde 75,4’ü eğitim sistemi’nden, yüzde 69,7’si kadın ve çocuk politikaları’ndan, yüzde 68,3’ü Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nden, yüzde 63,4’ü gerilim/güvenlikçi politikalar’dan olumsuz etkilendiklerini ifade etti.

Parti kapatmalarıyla ilgili tartışmalar da katılımcılara soruldu. Verilen yanıtlarda yüzde 71,8’i “olumsuz” değerlendirirken; toplam da yüzde 9,5’i “olumlu” bulduğunu, yüzde 18,6’sı ise “Kararsız” olduğunu belirtti. Parti kapatmalarını en olumlu bulanların ise, AKP ve MHP’ye oy veren seçmenler içerisinde yer aldığı görüldü. 

“24 Haziran 2018’de gerçekleşen genel seçimlerde hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna yüzde 40,4’ü “HDP”, yüzde 25,9’u “AKP”, yüzde 16,2’si “Oy Kullanmadım”, yüzde 8,8’i “Cevap Yok”, yüzde 3,6’sı ise “CHP” şeklinde yanıtlar verdi. 

 “Bu pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?” soruna verilen yanıtlar da şöyle:

Yüzde 40,3’ü “HDP”, yüzde 18’i “AKP”, yüzde 10,2’si “Oy Kullanmayacağım”, yüzde 8,7’si “Kararsızım”, yüzde 5,8’i ise “CHP”.

“Kararsızım” diyenlerin kararsızlık nedeninin ilk sırasını (yüzde 32,9’u) “Güvensizlik” yanıtı oluştururken; “Oy vermeyeceğim” diyenlerin öncelikli ilk nedenini de (yüzde 37’si ) “Siyasi Partilere Güvenmiyorum”,  ikinci nedeni de (yüzde 20,2) “Oy Verilecek Bir Parti Yok” yanıtı oluşturdu.

Gündem