HDP Eş Genel Başkanı Sancar’dan Gara açıklaması: “Bu bir katliamdır, kınamak yetmez hakikati ortaya çıkarmalıyız”

HDP Eş Genel Başkanı Sancar’dan Gara açıklaması:  “Bu bir katliamdır,  kınamak yetmez hakikati ortaya çıkarmalıyız”
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Gara operasyonuyla ilgili “Bu bir katliamdır. Ölümler nasıl gerçekleşmiş olursa olsun bu durumu kabul etmek kesinlikle mümkün değildir. Biz bunu açıkça kınıyoruz. Kınamak yetmez, hakikati ortaya çıkarmalıyız."

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında Gara operasyonunu katliam olarak nitelendirerek şunları söyledi:

“Acılarla iç içe yaşıyoruz”

“Yine ölümleri konuşuyoruz, kanla kalkıyoruz güne, yine acılarla iç içe yaşıyoruz. Maalesef Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış sağlanamadığı için yine ölümleri konuşmak zorunda kalıyoruz. Gara operasyonundan söz ediyorum. Milli Savunma Bakanı Akar, günler önce başlayan operasyona ilişkin bilançoyu açıklarken 13 Türkiye vatandaşının naaşına ulaşıldığını söylemişti. Açıklamada, katledilen insanlarla ilgili bilgiler de vardı, çelişkiler de. Daha sonra Malatya'ya getiriliyor cenazeler ve kimlikleri valilik tarafından açıklanıyor. Bu 13 kişinin daha önce belirli aralıklarla PKK'nın alıkoyduğu askerler ve istihbarat görevlileri olduğu ortaya çıktı.

“Hakikati ortaya çıkarmalıyız”

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu bir katliamdır, uluslararası insancıl hukukun ağır ve vahim ihlalidir. İhtiyacımız olan şey hakikattir. Ölümlerin nasıl meydana geldiğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkarmaktır. Bu bir infaz mıdır, yoksa ölümler bombardımanların sonucu olarak mı gerçekleşmiştir? Şunu peşinen söyleyeyim, ölümler nasıl gerçekleşmiş olursa olsun bu durumu kabul etmek kesinlikle mümkün değildir, biz bunu açıkça kınıyoruz. Kınamak yetmez, hakikati ortaya çıkarmalıyız. Ortaya çıkaramazsak ne adaleti ne barışı sağlayabiliriz. Hakikatin ve sorumluların tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya konması lazım. 

Toplumların ve insanların hakikati bilme hakkı önemlidir. Bu hakikat ortaya çıkarılmadıkça Türkiye'de bundan sonra yeni kırılmalar peşinde koşacak bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzu söyleyeyim. Hakikatin peşine düşmezsek bunun üstüne başka operasyonlar bindireceklerdir.  Hakikat ne olursa olsun, ölümler nasıl gerçekleşmiş olursa olsun HDP'nin tavrı nettir, böyle bir katliamı kabul etmek söz konusu olamaz, açıkça kınıyoruz ama hakikatin peşinde olmaya da devam edeceğiz. 

“Otopsi raporları paylaşılmalı”

 

Hakikatin nasıl ortaya çıkacağına dair yöntemler de bellidir. İç hukukta da yer alıyor bu hususlar. Ama iç hukukta yeterli kalmıyorsa bu usuller, uluslararası hukuk daha güvenilir ve etkili yollar öneriyor. Bağımsız bir soruşturma komisyonu oluşturulabilir. Bakalım bugün Meclis'te sunum yapacak olan bakanlar bu verileri paylaşabilecekler mi? Öte yandan hayatını kaybedenlerin ölüm sebeplerini ve şekillerini ortaya çıkarmanın en etkili yollarından biri de otopsi raporlarının ayrıntılı bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasıdır. Otopsinin usulüne göre yapılması elbette şarttır.

“Sağ kurtarmak için başka yollar vardı”

13 insanın aileleri aylar ve yıllardır sevdiklerine kavuşmak için her yolu denediler. Mektuplar yazdılar ailelerine, devlet yetkililerine... Bu insanları sağ kurtarmak için başka yollar vardı arkadaşlar. Hem de çok daha basit yollar... Amaç, insan hayatını kurtarmaksa bu yollar daha önce denenmiş ve bu çerçevede başarılı olmuş yöntemlerdi, bunlara başvurulabilirdi.

Biz kayıtsız şartsız hayattan yanayız, bu yol yol değildir. Kürt sorunu bu politikalarla çözülmez, sadece derinleşir, acı büyür. Bizim mücadelemiz savaşa karşı barış, yalana karşı hakikat, ölüme karşı hayat, zulme karşı adalettir. Umudumuzu, inancımızdan ve haklılığımızdan alıyoruz. “

Gündem