HDP Grup Başkanvekili Beştaş'tan Gara açıklaması: Siyasi sorumluluğu almayan bir iktidar var

HDP Grup Başkanvekili Beştaş'tan Gara açıklaması: Siyasi sorumluluğu almayan bir iktidar var
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Gara Operasyonu hakkında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı bilgilendirmeyi eleştirdi. Beştaş, “Hesap vermeye değil, hesap sormaya gelmişlerdi. Siyasi sorumluluğu almayan bir iktidar var” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Gara Operasyonu hakkında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı bilgilendirmeyi eleştirdi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Beştaş’ın konuşması özetle şöyle:

"Sorulara yanıt verilmedi"

"Dün Meclis Genel Kurulu’na Milli Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı, bilgilendirme yapma amacıyla geldi. Ancak bir bilgilendirme yapmadılar. Hesap vermeye değil, hesap sormaya gelmişlerdi. Saraydaki hesap Meclis’e uymadı. Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay basın metnini okumayı tercih etti. Bir bütün olarak ülkenin sorduğu sorulara yanıt verilmedi. Bu sorular sorulunca da gerçekleri saptırarak işin içinden çıkmaya çalışan iki bakan gördük. Barış gibi, çözüm gibi, diyalog gibi çok temel meseleler asker kafasıyla açıklanamaz. Siyasi sorumluluğu almayan bir iktidar var. Bir operasyonda başarılı olunca müjde veren iktidar, başarısız olunca valiye açıklama yaptırdılar. Malatya Valisi mi karar verdi Gara’ya operasyonu. Gara’da hesap veremediler. Hesap sordu muhalefet, ama onlar hesap veremediler. Ülkenin her yanında Gara katliamının acısı var. Ellerinde tomarla kağıt ve dosyayla geldiler. Süleyman Soylu’nun ellerindeki fotoğraflar dağıldı.

Tezkereler geçmeseydi...

 Aslında bu iktidarın da dağıldığının göstergesiydi. Biz şunu söylüyoruz: Türkiye, savaş politikasıyla hiçbir sorununu çözemedi. Demokratik siyaseti savunan bir parti olarak söylüyoruz ki bunun çözümü parlamentodur. Çözüm önerilerinin değerlendirilmesi gerekiyor. Meclis, bunun için vardır. Halk bize kendi sorunun çözmesi için oy veriyor. Biz HDP olarak ölüm siyasetine karşı olduk. Bu tezkereler geçmeseydi, Gara’da 13 can toprağa düşmeyecekti.

Filipinler’de arabulucu olduklarını bu iktidar gururla ilan ettiler geçmişte. Peki bizim vatandaşımızın hayatı, bu kadar değersiz mi? Dünyanın öbür ucunda çözüm üretmeye çalışıyorsunuz, burada savaş siyaseti yürütmeye çalışıyorsunuz. Bunu bütün Türkiye görüyor.

"Yanıtsız soruların takipçisiyiz"

Kongre salonlarında ölen çocukların anneleri arandı. Anne açıklama yapmış. ‘Kongre salonundan aradığını bilmiyordum’ diyor. Gülücüklerle bu mesele nasıl anlatılabilir? Bu acıyı yüreğinde hisseden bizler bunu kabul etmiyoruz. Gara meselesinde yanıtlanmayan bütün soruların takipçisiyiz. İktidar daha otopsi raporları bilinmiyorken, muhalefete saldırdı, siyaset yaptı.

"Bir satırlık ihbar tutanağı"

Yine HDP. Yine HDP’ye saldırı. İçişleri Bakanlığı, garip şekilde 718 HDP’liyi gözaltına aldıkları… Dosyalarda ne mi var? Hiçbir şey yok. Tamamen psikolojik. Bir satırlık ihbar tutanağı var. 10 yıl önce attıkları bir twit var. Ne var dosyada? Parti genelgelerinin kendilerine ulaşması var. HDP’ye yönelik operasyonların tamamı psikolojik operasyonlardır. 7 bin kişi de alsanız. HDP bitmeyecek."

"Üstümüze alındığımız bir durum yok"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP’li bir milletvekilinin Gara’ya gittiği iddiasının sorulması üzerine Beştaş, “Bu sorunun muhatabı biz değiliz. Kendisi bir iddia ortaya attı. Bu tamamen Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’a attığı iftira gibi olayın boyutlarını değiştirme çabası. Bizim üstümüze alındığımız bir durum yok” dedi.

Beştaş, bir başka soru üzerine de “Sorunun muhatabı biz değiliz. Örgüt... Biz kaçırılmasına tabi ki karşıyız. Rehin aldıkları varsa, serbest bıraksınlar. 5 - 6 yıl insanların alıkonulmasını doğru bulmuyoruz. Biz HDP’yiz. Sorunun muhatabı PKK’dır” dedi.

"HDP yoluna devam eder"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nın “HDP kapatılsın” çağrılarına devam etmesi için Beştaş, “Aynı şeyleri söylüyor. Bunun karşılığı yok. HDP kapatılamaz. Diyelim ki yargı kapattı HDP yoluna devam eder” yanıtı verdi.

 (ANKA)



Gündem