Hukuk mezunları için yeterlilik şartı sınavında İnsan Hakları Hukuku yok

Hukuk mezunları için yeterlilik şartı sınavında İnsan Hakları Hukuku yok
Hukuk Fakültesi mezunlarına yeterlilik şartı getiren Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına dair yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle sınavda sorulacak alanlar da belirtildi. Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, "Sınavda hangi hukuk alanlarına dair sorular sorulacağı ve puan ağırlığı da belirtilmiş. Ancak bunlar arasında İnsan Hakları Hukuku yok. Bir adalet politikası göstergesi." ifadelerini kullandı.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına dair yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hukuk Fakültesi mezunlarına yeterlilik şartı getiren yönetmelikte dikkat çeken düzenlemeler yer aldı.

Fakülteye 2019 yılından sonra kayıt yaptıranları kapsayacak

Giriş sınavı şartı getiren yasa 2019 yılında çıkarılmıştı. Düzenlemeye ilişkin yönetmelik de çıktı. Sınav 24 Ekim 2019 yılından sonra Hukuk Fakültesine kayıt yaptıranlar ve 31 Mart 2024 yılından sonra mezun olanları kapsayacak.

Avukatlık ve Noterlik stajına başlamak isteyenlerle Hakim ve Savcı Yardımcılığı Sınavına katılmak isteyen mezunların, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavından en az 70 puan alma şartı bulunuyor.

ÖSYM tarafından yapılacak sınavın başvurusu sınavdan en az 15 gün önce Adalet Bakanlığı tarafından duyurulacak.

Sınavda sorulacak alanlar: ‘İnsan Hakları Hukuku yok bir adalet politikası göstergesi’

Yönetmeliği değerlendiren Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sınavda yer alacak alanları eleştirdi. Tarhanlı, şu ifadeleri kullandı:

“Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Sınavda hangi hukuk alanlarına dair sorular sorulacağı ve puan ağırlığı da belirtilmiş.

Ancak bunlar arasında İnsan Hakları Hukuku yok.

Bir adalet politikası göstergesi.”

ekran-resmi-2024-05-08-10-51-32.png

Gündem