IŞİD’in “hayalet komutanı” Konya’da trafik kazasında mı öldü?

IŞİD’in “hayalet komutanı” Konya’da trafik kazasında mı öldü?
53 kişinin yaşamını yitirdiği Reyhanlı katliamı ile 3 kişinin yaşamını yitirdiği Niğde saldırısının firari sanığı, “IŞİD’in hayalet komutanı” olarak adlandırılan Heysem Topalca'nın 10 Şubat’ta Konya'da trafik kazasında öldüğü ve Hatay Yayladağı'nda güvenlik güçleri tarafından gece defnedildiği belirtildi. Kaza sonrası gözaltına alınan tır şoförü ise serbest.

53 kişinin yaşamını yitirdiği Reyhanlı katliamı ile 3 kişinin yaşamını yitirdiği Niğde saldırısının firari sanığı, hakkında 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan IŞİD’in “hayalet komutanı” Heysem Topalca'nın esrarengiz ölümü.

Topalca’nın Karapınar- Konya yolu Akçayazı Mahallesi Merdivenli mevkiinde 10 Şubat günü saat 21.00 sıralarında yaşanan trafik kazasında öldüğü ve Hatay Yayladağı'nda güvenlik güçleri tarafından ertesi gece defnedildiği iddia belirtildi. Kaza sonrası gözaltına alınan tır şoförü ise serbest.

Heysem Topalca’nın bulunduğu öne sürülen 68 KH 911 plakalı otomobil ile 06 KH 8433 plakalı tırın çarpıştığı ve onlarca suçtan aranan Topalca’nın kazada öldüğü bildirildi.

Gazete Duvar’da yer alan bilgiye göre, Topalca’nın gömülmesinin görgü tanığı polislerden biri "Türkiye'nin her tarafından cenazeye katılım olabilir. Kalabalık olmasın diye cenazeyi gece defnettik" dedi. Yayladağı Mezarlık Kompleksi'nin Facebook sayfasında da şu mesaj yayınlandı:

“Yayladağı ilçemize bağlı ‘Kurtuluş Mahallesi’nden Heysem Topalca vefat etmiştir. Cenazesi 11.02.2021 perşembe günü Yayladağı Asri Mezarlığı’nda defnedilecektir. Büyükşehir Belediyesi olarak Merhum’a Cenabı Hak’tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyoruz.”

Heysem Topalca kimdir?

Topalca, Suriye iç savaşının başladığı 2010 yılından beri Türkiye’nin gündeminde olan bir isimdi. . 11 Mayıs 2013’te bombalı araçlarla düzenlenen ve 52 kişinin öldüğü Reyhanlı patlaması ile 20 Mart 2014’te ikisi polis ve asker 3 kişinin öldüğü Niğde Ulukışla’daki IŞİD saldırısının firari sanığı olarak aranan Topalca hakkında Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesinin 29 Aralık 2015’te verdiği 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası var. Türkiye’de araması olmasına rağmen Topalca’nın 2011-2014 yılları arasında 873 kez ülkeye giriş çıkış yaptığı belirlenmişti. 

 Türkiye’nin denetiminde olan Özgür Suriye Ordusu ve El Kaide ile El Nusra örgütleriyle de bağlantısı olan ve MİT’e çalıştığı belirtilen hatta “İkinci Yeşil” olarak adlandırılan Topalca’nın, 7 Kasım 2013'te Adana'da yakalanan ve içinde 953 adet havan topu başlığı ile 10 füze rampasının olduğu TIR davasında yakalanıp, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı öne sürülmüştü. 

Güvenlik kaynaklarına göre aranmıyordu

Jandarma kaynaklarından elde edilen bilgilere göre ise Türkiye’de Reyhanlı patlaması, IŞİD’ın Niğde saldırısının organizatörlüğü, Suriye’ye silah sevkiyatı gibi konularda adı geçen Heysem Topalca hakkında herhangi bir aranma ya da yakalanma kararının bulunmadığı ifade edildi. 

IŞİD'in 2013’te Suriye’de kaçırdığı Milliyet Gazetesi muhabiri Bünyamin Aygün’ünönce kaçırılmasında yer aldığı iddia edilip sonra serbest bırakılmasında da aracılık ettiği belirtilen Topalca, hakkında Jandarma Genel Komutalığı’nın 9 Haziran 2014 tarihli raporunda şu bilgilere yer almıştı: 

Suriye'den kaçak yollarla tarihi eser getirip Türkiye’de satılmasının organize edilmesi.
Halep sanayi bölgesindeki makinelerin çalınarak Türkiye’de satılması.
El Kaide ve Nusra Cephesi'ne sürekli Türkiye üzerinden mühimmat temin edilmesi. Reyhanlı'da patlayan araçları gönderen kişi olması.
Adana'da ele geçirilen 931 adet havan mermisinin sahibi olması.
Cund el Şam örgütü ile ilişkisinin bulunması.

Gündem