Keymen İlaç’ın Sahibi: “Masrafım 12 milyon doların üzerinde, risk aldım, Çin peşinattan vazgeçti”

Keymen İlaç’ın Sahibi: “Masrafım 12 milyon doların üzerinde, risk aldım, Çin peşinattan vazgeçti”
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 1 milyon doz Sinovac aşısıyla ilgili iddialarına yanıt veren Keymen İlaç’ın sahibi Alagöz, “Masrafım 12 milyon doların üzerinde. Masrafım bedava geldiği söylenen aşılardan fazla” diye konuştu.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çin'den Türkiye'ye gönderilen 1 milyon doz Sinovac aşısının bedava geldiğini, Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) dozu 12 dolara gelecek şekilde 12 milyon dolara satıldığını açıklamıştı.  Sinovac'ın Türkiye distribütörü olan Keymen İlaç'ın sahibi  Cantürk Alagöz, “Aşının tamamını hazır ürün olarak getirmiyoruz. İstediğimiz miktarda alabilmek için Türkiye'de dolum yapalım dedik. Dolum için yatırım gerekiyor. Masrafım 12 milyonun üzerinde” dedi. CHP Milletvekili Murat Emir’e dava açacağını da açıklayan Alagöz, “Aşılama arttıkça iftiranın dozu artıyor” diye konuştu.

“Parayı nereden alacağım?”

Sözcü’den İsmail Saymaz’a konuşan Cantürk Alagöz, “Kılıçdaroğlu'nun iddia ettiği 1 milyon dozluk aşının bedava verilmesi nedir?” sorusuna “Aşının tamamını hazır ürün olarak getirmiyoruz. İstediğimiz miktarda alabilmek için Türkiye'de dolum yapalım dedik. Dolum için yatırım gerekiyor. Nedir bu? Vial (Dolum yapılan şişe) almanız lazım. Enjektör de var. Siparişlerini verdik. Bir milyon doz rakamı var ya, onun üzerinde ödedik” diye yanıt verirken neden masraf yaptığını “12 milyon doların üzerinde. Masrafım bedava geldiği söylenen aşılardan fazla” sözleriyle açıkladı. Alagöz, “Sinovac'la mahsuplaştınız, öyle mi?” sorusuna da “O vialleri, şırıngaları ben alıyorum ya, yatırımı yapıyorum ya, dolum tesislerine para ödeniyor ya… Onları kim ödüyor? Parayı nereden alacağım?” karşılığını verdi.

“Ben risk aldım, Çin peşinattan vazgeçti”

Alagöz, Çin’den gelen aşılarla ilgili ilginç bir ayrıntıya da şöyle açıkladı:

“Bakın, anlaşma yapılırken koşul, siparişin yüzde 50'sinin peşin ödenmesiydi. Ancak ihale kanunu cevaz vermiyor. Devlet avans teminat mektubunu almadan ödeme yapamaz. Çin de bu şartı kabul etmedi. Çin'in peşinattan vazgeçmesi benim risk almamla kalktı. DMO'ya teminat mektubunu ben verdim. Bunlar ciddi rakamlardı. Hiçbir bankadan kredi vermediler. Çünkü güvenmiyorlardı. Diyorlar ki, ne olur ne olmaz, daha ortada bir şey yok, sonuç başarısız çıkarsa… Türkiye'nin ‘Başarısız olursa para geri ödenir’ koşulu vardı. Çinliler kabul etti. Bankalar buna bile takıldı. Demek başarısız olacak diye.”

“Temmuz sonuna kadar herkes aşılanır”

Mart sonunda 50 milyon doz aşının daha geleceğini belirten Alagöz, 100 milyon doz daha aşı alımıyla ilgili de “İzinler netleşirse Türkiye, haziran ve temmuza kadar toplumun tamamını aşılar” diye konuştu.

“Dozuna ne kadar veriyoruz?” sorusuna “Fiyatı söylemeyeceğim. Dünyadaki en uygun fiyata aldık” diyen Alagöz, “10 doların üzeri değil mi?” sorusuna da “Civarında” karşılığını verdi.

Gündem