Kısa Dalga Bülten: Boğaziçi'nden görünen yeni Anayasa

Kısa Dalga Bülten: Boğaziçi'nden görünen yeni Anayasa
Haber ve bilgi kirliliğinden yorulanlar için temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırladık. Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde, stressiz haber almak için Kısa Dalga Bülten.

Kısa Dalga Bülten
2 Şubat 2021

GÜNDEM


BOĞAZİÇİ
 ÜNİVERSİTESİ rektörlüğüne Cumhurbaşkanlığı kararıyla Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasına karşı öğrencilerin düzenlediği protestoya polis müdahe etti. Öğrencilerin Hisarüstü'nde yapmak istedikleri basın açıklamasına polis ekipleri okuldan çıkmalarına izin vermeyerak engel oldu. Desteğe gelen öğrenci grubuna da Etiler'de müdahale edildi, çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Polis akşam saatlerinde de Güney Kampüs'e girdi. Toplam 158 öğrenci ve bir avukat gözaltına aldı. Çok sayıda siyasetçiden ve insan hakları savunucusundan gözaltına alınan öğrencilere destek gelirken, dünyanın önde gelen sosyologlarından düşünür Slavoj Zizek de öğrencilerin yanında olduğu mesajını paylaştı.

DEVA PARTİSİ kurucu üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Oğuzhan Aygören, rektör Melih Bulu’nun kendisini danışman olarak atamasını "sürpriz bir şekilde öğrendiğini" ve kabul etmeyeceğini açıkladı.


MHP Genel Başkanı Bahçeli, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki sergide “Kabe fotoğrafı” tartışmasında öğrencileri “Alçak” diye nitelendirerek, “20 Kasım 1979’da Kabe’yi işgal eden teröristlerden hiç mi hiç farkı yoktur” dedi. Bahçeli Bogaziçi öğretim üyeleri için de “Sözde akademisyen” ifadesini kullandı.

CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Fuat Oktay, alkol ve tütün bağımlılığına karşı yeni yasaklar getirileceğini, internette ise yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Buna göre, alkol ve tütün reklam panolarıyla dükkân isimlerinde bazı yasaklar olacak. Örneğin “meyhane, nargile cafe” gibi isimlerle dükkan açılmayacak. Nargile tütününde aroma yasaklanacak. Ayrıca internette servis sağlayan şirketler abonelerine aksini talep etmedikçe bazı sitelere erişimin mümkün olmadığı güvenli paketleri sunmak zorunda olacak. 

ÜLKÜCÜ Mehmet Ali Ağca tarafından katledilen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, ölümünün 42. yılında mezarı başında anıldı. 

İZMİR’de sabah saatlerinden itibaren peş peşe depremler meydana geldi. 5.2 ve 5.1 şiddetindeki depremleri bir dizi küçük deprem izledi. 

GEZİ davasında haklarındaki beraat kararı istinaf tarafından bozulan 8 sanık "yurt dışına çıkış yasağı" getirildi. Davanın yeniden görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak.

HÜRRİYET gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, hukuk reformunun görüşüldüğü toplantıda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sosyal medya üzerinden eleştirdiği 2 yılın altındaki hapis cezalarına tutuklama konusunun da görüşüldüğünü ancak bir karara varılamadığını yazdı. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasında başlayan 7 Haziran tartışması sürüyor. MHP’ye göre, “Davutoğlu’nun başbakanlıktan azlinin ardında, 7 Haziran seçimlerinden yaklaşık 3 ay önce, 28 Şubat 2015 tarihinde, AKP ve HDP’lilerin katılımıyla açıklanan 10 maddelik “Dolmabahçe Mutabakatı” bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. Ziyaretin ardından Saadet Partisi'nden yapılan açıklamada, "Yapılan ziyaretin uzlaşı ve hoşgörü iklimine katkıda bulunmasını temenni ediyoruz" denildi.

GAZETECİ Murat Yetkin, ittifaklarda ve partilerde iç hareketliliğin arttığını belirterek, “İktidar cephesinde de muhalefet cephesinde de şimdi küçük görünen sarsıntılar dış politikada ve ekonomideki reform-bağlantılı gelişmelerle büyüyebilir, başka alanlara sıçrayabilir.” görüşünü savundu.

ALADAĞLAR Milli Parkı ve Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndaki yaban keçilerinin sayısı 19 yılda 1408 tane arttı.

ORDU’nun Ulubey ilçesindeki maden ocağının AKP'li Ulubey Belediyesi tarafından kaçak işletildiğini öne süren CHP'li Mustafa Adıgüzel, kaymakamın kaçak maden ocağı için işlem başlatması nedeniyle belediye tarafından baskı altına alındığını hatta, Ulubey Belediye Başkanı'nın yerel bir haber ajansına "Kaymakam hakkında düzmece haber yap, görevden alalım" dediğini aktardı.

DİYARBAKIR’da 50 kuruşluk çubuk krakerin fişini kesmediği için işten çıkartılan Yücel Korkutan, 35 bin 888 lira 490 kuruş tazminat almaya hak kazandı.

ANKARA Büyükşehir Belediyesi eski başkanı AKP'li Melih Gökçek, gazeteci Nevşin Mengü'yü sosyal medya üzerinden "Sana öyle bir illüstrasyon yaparım ki ömür boyu unutamazsın" ifadeleriyle tehdit etti. Mengü de Gökçek'e "Eski belediye başkanı, yeni trol. Yazık" diyerek yanıt verdi.

MANİSA’nın Ahmetli ilçesinde ölü bulunan 4 gençten 3’ünün başından vurularak birinin de boynunun kırılarak öldürüldüğü tespit edildi.   

AKP’nin ilk iktidar yılında Atatürk aleyhine 118 kişi suç işlediği gerekçesiyle sanık olurken, bu sayının 2019 yılında yüzde bin 50 artarak bin 356 kişiye ulaştığı bildirildi.

EKONOMİ

AVRASYA Tüneli ücretine yüzde 26 zam yapıldı. Tünelden otomobiller 46, minibüsler 69 liraya geçebilecek.

DOLAR 7.20'ye indi; 21 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.   

BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2020 yılı genelinde kartlı ödemeler yüzde 17 büyüyerek 1 trilyon 15 milyar liraya ulaştı. En fazla kartlı ödeme artışı elektronik eşya ve market-gıda sektörlerinde görüldü.

COVİD-19

TÜRKİYE’de Koronavirüs nedeniyle 124 kişi daha hayatını kaybetti, 636 yeni hasta dahil olmak üzere 7 bin 719 yeni 'vaka' tespit edildi. Böylece toplam ölüm sayısı 26 bin 117'ye, vaka sayısı ise 2 milyon 485 bin 182'ye yükseldi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, arka arkaya üç hafta boyunca küresel koronavirüs vakalarının düştüğünü, buna rağmen mevcut halk sağlığı önlemlerinden taviz verilmemesi gerektiğini bildirdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI, Covid-19 aşılarının elleçlenmesi (yükleme- taşıma-boşaltma), paketlerinin değiştirilmesi ve karekodlaması için ikinci defa ihale düzenledi. Ancak, Covid-19 aşıları için yapılan iki ihalenin de sonucunu açıklamadı. CHP'li Murat Emir ise “Aşıları kim, kaç paraya paketliyor?” diye sordu.

AŞI yarışında 'dünya lideri' İsrail, eleştirilerin ardından Filistinlilere 5 bin Covid-19 aşısı verecek.

DÜNYA

BELÇİKA, Macaristan ve Avusturya'da düzenlenen protestolarda yüzlerce kişinin gözaltına alındığı kaydedildi. Avusturya'nın başkenti Viyana'da yasaklara karşı düzenlenen protestoları aşırı sağcı partilerin organize ettiği, Budapeşte'de ise restoran ve kafelere 'sivil itaatsizlik çağrısı' yapıldığı belirtildi. 

ABD'de polis, sinir krizi geçiren dokuz yaşındaki bir çocuğu sakinleştirmek için kelepçeleyip biber gazı sıktı. Annesinin yardım çağrısıyla olay yerine giden dokuz kişilik ekibin çocuğu polis aracına bindirmek için biber gazı sıktığı görüntülere sosyal medyada tepki yağıyor.

SURİYE’nin kuzeydoğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) Mazlum Kobani, El Arabiya'nın El Hadath televizyonuna verdiği röportajda, "Yeni ABD yönetimiyle SDG arasında ortak bir program hazırlanacağını" söyledi. Ancak ABD yönetiminden kimlerle görüştüğü ya da nasıl bir program hazırlanacağına dair detay vermedi. 

RUS muhalif lider Aleksey Navalni'nin tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen gösteriler öncesi polis, Rusya genelinde yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Protestoların başlamasıyla birlikte gözaltına alınanların sayısı 4 bini geçti.

 MYANMAR’daki askeri darbeye tepki gösteren ABD, tekrar demokrasinin hayata geçirilmesi çağrısı yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "ABD son yapılan seçimlerin sonuçlarını değiştirme ya da Myanmar'ın demokratik geçişine engel olma girişimlerine karşıdır ve bu yönde atılan adımlar geri döndürülmezse sorumlulara karşı harekete geçecektir" ifadelerini kullandı.

TEYİT KÖŞESİ

ARACINIZLA sahipsiz bir hayvana çarptığınızda veteriner masraflarını sigortanın karşıladığı iddiası yanlış. İddia Sigorta Tahkim Komisyonu’nun 2016’da, masrafların sigorta şirketi tarafından karşılanması gerektiği yönünde verdiği münferit bir karar ile güçlendi, ancak komisyon kararları bağlayıcı değil.

KISA DALGA’dan 

AHMET ORHAN'la Küçük Bilgelikler podcast dizisinde Ankara şehir kültürünün hala önemli bir parçasını anlatan, "Pavyon" belgeselinin yapımcısı Enver Arcak var. Arcak, dansçıları, konsomatrisleri, artistleri , taksicileri ve müdavimleri ile bir başka dünyayı, racondaki deyişle "alem"i anlatıyor. kisadalga.net ve podcast platformlarından dinleyebilirsiniz.

Kısa Dalga Bülten