LÖSEV’den uyarı: “Covid endişesi kanserde erken teşhis oranlarının düşmesine neden oldu”

LÖSEV’den uyarı: “Covid endişesi kanserde erken teşhis oranlarının düşmesine neden oldu”
LÖSEV, lösemi tedavisinde başarıyı önemli ölçüde etkileyen erken teşhis oranlarının Covid-19 pandemisi nedeniyle  düştüğünü bildirdi.

LÖSEV'den "15 Şubat Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, Türkiye'de her yıl 3 binden fazla çocuğun kanser tanısı aldığı kaydedildi.

Çocukluk çağı kanserlerinin en sık ilk 5 yaşta görüldüğü vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: 

"Çocukluk çağı kanserleri arasında en çok görülen kanser türü lösemidir ve çocuk kanserlerinin yüzde 30'unu oluşturuyor. Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis, tüm kanser türlerinde olduğu gibi tedavide başarıyı etkiliyor. Erken teşhisle çocukluk çağı kanserlerinde tedavi oranı yüzde 80'lere ulaşıyor. Bu nedenle LÖSEV, ailelere belirtiler konusunda dikkat etmelerini öneriyor. Ebeveynlerin farkındalığının artması hayat kurtarıcı rol oynuyor. Çocuklarda görülen kanser belirtileri ise genellikle yetişkin kanser hastalarında görülen belirtilerden farklı olabiliyor. Lösemilerde ateş, kemik ağrıları, halsizlik, solukluk, morarmalar ve lenf bezlerinde büyüme en çok görülen belirtiler arasında yer alıyor."

Covid endişesi kanserde erken tanıyı önlüyor

Hatalı beslenme, çevre kirliliği gibi faktörler nedeniyle günümüzde kanserin hızla arttığına dikkat çekilen açıklamada, hastalığın önüne geçilebilmesinde doğal beslenmenin önemine vurgu yapıldı. Pandemi döneminde kişilerin hastaneye gitmekten korkması, salgını kontrol altında tutmak amacıyla sağlık kuruluşlarının bazı tarama programlarını, acil olmayan operasyon ve tanı işlemlerini ertelemesi erken teşhis oranlarının düşmesine neden olduğu belirtildi.

Kanserin, uzun ve zorlu bir süreç olsa da tedavi edilebilen bir hastalık olduğu aktarılan açıklamada, "Bu dönemde moral en önemli etken. Çocukların, bedenlerindeki değişimlerle birlikte hastalıkla mücadele ederken moral ve motivasyon desteği almaları süreci kolay atlatmalarını sağlıyor. LÖSEV, çocuk ve ailelerinin tedavi süresince nakdi ve ayni desteklenmelerinin yanı sıra sosyal alanda da destekleyerek tedavide başarı oranlarının artmasına katkı sağlıyor ve moral etkinlikleri ile çocukların yanında oluyor" denildi.

Sağlık