Mutasyon etkisi mi? Yoğun bakımlarda yaş ortalaması düşüyor

Mutasyon etkisi mi? Yoğun bakımlarda yaş ortalaması düşüyor
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, “Sahadan gelen veriler yoğun bakımda yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Gençlerde mutasyonun hastalığa neden olma yeteneği mi arttı?” sorusunu gündeme getirdi.

Türkiye’de günlük vaka sayıları 7 – 8 bin aralığında devam ederken, bilim insanlarından Türkiye’deki mutasyona ilişkin veri talebi devam ediyor.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Cumhuriyet gazetesinden Sarp Sağkal’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de koronavirüs mutasyon analizlerinin haftalık açıklanması gerektiğini söyledi. Sağkal, özetle şu bilgileri aktardı:

“Sahadan gelen veriler, yoğun bakımda yatanların yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Eğer böyle bir şey varsa, gençlerde mutasyonun virülansı (hastalığa neden olma yeteneği) daha yüksek bir hale mi geldi? Şimdi 40-50 yaşında ölümlerin olduğunu görüyoruz. Bundan böyle yaş gruplarına göre ve bölgesel olarak mutasyon açıklanırsa biz de mutasyonun nasıl etkilediğini görürüz.

Virüsün Türkiye varyantının mutasyon analizini görmeden bir yorum yapılamaz. Ayrı bir varyant mı, Ortadoğu’da görülen bir varyant mı, bunu görebilmemiz için analize bakmamız gerekir. Brezilya’da, Güney Afrika’da, Ortadoğu’da, İngiltere’de ve daha çeşitli yerlerde mutasyonlar olduğunu gördük. Ancak daha bunların aşılamaya veya hastalığın ağırlığına henüz ciddi bir etki ettiğini görmedik. Zaten eğer gerçekten büyük mutasyonlar gerçekleşir ve virüsün yapısı değişirse o zaman bu virüse SARSCoV-2 diyemeyiz, artık farklı bir virüs oluşmuş demektir. SARS-CoV-3 gibi yeni bir virüs ve Covid-21 gibi yeni bir hastalığı konuşmamız gerekir.”

Sağlık Bakanlığı neden mutasyon analizlerini yayımlamıyor? Bunun nedeninin Ortadoğu mutasyonlarını gizlemeleri olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl şubat ayında görülen ilk vakanın mart ayına kadar gizlenilmesi gibi.”

Sağlık