"Öğretmenlere aşı önceliği verilsin, okullar açılsın" kampanyası

"Öğretmenlere aşı önceliği verilsin, okullar açılsın" kampanyası
Türk Eğitim Derneği (TED), Covid-19 salgınının eğitimi vurduğunu ve bundan en çok etkilenenin öğrenciler olduğunu vurgulayarak “Sağlık önceliğimiz ancak unutmayalım, bireylerin sağlığını korumak ile geleceklerini korumak arasındaki dengeyi sağlamazsak bir neslin felaketi kaçınılmaz olacak diyoruz" diyerek kampanya başlattı.

Türk Eğitim Derneği (TED), Covid-19 salgınının eğitimi vurduğunu ve bundan en çok etkilenenin öğrenciler olduğunu vurgulayarak “Sağlık önceliğimiz ancak unutmayalım, bireylerin sağlığını korumak ile geleceklerini korumak arasındaki dengeyi sağlamazsak bir neslin felaketi kaçınılmaz olacak diyoruz. Tam da bunun için ses veriyoruz, geleceğimiz tehdit altında okula dönmek zorundayız” diyerek bir kampanya başlattı.

Türkiye’de okullar Mart ayından bu yana 23 Eylül – 27 Kasım 2020 tarihleri arasında sınırlı ve kademeli olarak uygulanan yüz yüze eğitim dışında kapalı kaldı. Eğitim uzaktan eğitim araçlarıyla yürütülmeye çalışılsa da uzmanlar bunun yüz yüze eğitimin yerini tutamayacağı konusunda hemfikir.

"GELECEĞİMİZ TEHDİT ALTINDA"

Okulların açılması için bir çağrı da TED'den geldi. 1928 yılında kurulmuş olan Türk Eğitim Derneği, koronavirüs nedeniyle yaşanan eğitim kayıplarına dikkat çekmek üzere kamuoyuna çağrı yaptı. “Geleceğimiz tehdit altında okula dönmek zorundayız” sloganıyla duyurulan kampanyada, salgının sağlık kadar eğitim alanını vurduğuna dikkat çekilirken, özellikle dezavantajlı bölgelerde ve yaş gruplarında eğitim kayıpları telafi edilemez noktaya geldi, bir nesli kaybetmeyelim uyarısı yapılıyor.

"ÖĞRETMENLER AŞI LİSTESİNDE ÜST KADEMEYE ÇEKİLMELİ"

Risk unsurlarının acilen belirlenmesi ve özellikle dezavantajlı bölgeler ve yaş grupları için okulların hemen açılması gerektiğine dikkat çekilen kampanyada, öğretmenlerin aşı listesindeki sırasının, üst kademeye alınması gerektiğinin altı çiziliyor.

Dünya genelinde sokağa çıkma yasaklarının en yoğun olduğu dönemde dahi pek çok ülkenin eğitimde kısıtlamaya gitmediği vurgulanan kampanyada, kreşten, üniversiteye kadar tüm öğrenciler için ‘okul sokaktan daha güvenli’ çağrısı yapılırken, “Unutmayalım yaşamın hiçbir alanında sıfır risk yoktur doğru planlama doğru önlem vardır” deniliyor.

TED BAŞKANI PEHLİVANOĞLU: ÖĞRETMENLERİMİZ İVEDİLİKLE AŞILANMALI

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, pandemide gelinen noktada okulların açılması için izlenmesi gereken yöntemi şu şekilde açıklıyor:

“Öğretmensiz eğitim olmaz. Sağlık kahramanlarımız ve büyüklerimiz aşılandı. Şimdi ivedilikle öğretmenlerimiz aşı sıralamasında öne alınmalı. En kısa sürede okullar yüz yüze eğitime açılmalı. Salgındaki risk haritası dikkate alınarak, yüksek risk alanının dışında kalan okullar belirlenmeli, buna göre ilçe ve köy bazlı yerel planlama yapılmalı. Özellikle 10 yaş altı öğrencilerin bulunduğu sınıflarda iki yıllık bir müfredat düzenlemesine gidilmeli. Yaz tatili süreci kısaltılıp eğitim sürecine dahil edilmeli.”

 

Sağlık