Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Eris açıklaması: Türkiye'ye girmemesi mümkün değil

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan Eris açıklaması: Türkiye'ye girmemesi mümkün değil
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre turizm sezonundan sonra Eris varyantı Türkiye’ye de sıçradı. Ceyhan, “Türkiye’de de muhtemelen var. Türkiye’ye gelen turistleri düşünürsek, Türkiye’ye girmemesi mümkün değil” dedi.

EG.5, diğer bir adıyla Eris, dünya çapında birçok kişinin ölümüne neden olan Covid-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak biliniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere ve ABD’nin de aralarında bulunduğu ülkelerde vaka sayılarında artışa neden olan Eris varyantının henüz Türkiye’de tespit edilmediğini açıklamıştı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a göre ise turizm sezonundan sonra Eris varyantının Türkiye’ye de sıçraması kaçınılmaz.

“Bu test kriterleriyle yakalamak çok zor”

Milliyet'te yer alan habere göre, “Şu an ki test kriterlerimizle koronavirüs yakalamamız çok zor” diyen Ceyhan, şunları söyledi:

“Test kriterleri koronavirüsün çok ağır seyrettiği dönemde hazırlandı. Vakalar Omicron çıktığından beri genellikle daha az seyrediyor. Böyle olunca test kriterlerine uymuyor. Ancak insanlar kendi paralarıyla laboratuvarlarda test yaptırırsa var mı, yok mu belli oluyor. Bize gelen vakalarda hafif de olsa bir artışın olduğunu görüyoruz. Biz test yaptırdığımız zaman yüksek oranda pozitif çıkıyor.”

“Muhtemelen var”

Eris varyantına ilişkin Türkiye’de analiz yapılmadığını belirten Ceyhan, “Türkiye’de de muhtemelen var. Türkiye’ye gelen turistleri düşünürsek, Türkiye’ye girmemesi mümkün değil” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevcut aşıların koruyucu olup olmadığına ilişkin de şunları söyledi:

“DSÖ gibi öneri veren kurumlar, aşıları tam olan kişilere yeni bir aşı önerisinde bulunmadı. Batı’da bilim insanları yavaş yavaş son aşı dozunun üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşı öneriyor. Üç firma yeni varyant aşısı üretmeye başladı. İki ay içerisinde hazır hale geleceğini söylüyorlar. Temin ederseniz onun yapılması daha uygun. Kovid ortadan kalkıncaya kadar her yıl bir kez aşının tekrarlanması lazım. Risk grubundakilere son aşılarının üzerinden 6 ay geçmişse yeniden aşılanmasını öneriyoruz.”

Belirtileri

Hastanelere yatan vaka sayısında artış olduğuna dikkati çeken Ceyhan, şunları kaydetti:

“Eris genellikle baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik burun akıntısı gibi belirtileri var. En belirgin özelliği ise koku alma kontrolünün bozulması. Eris sağlıklı insanlarda hafif seyrettiği için pandeminin başındaki ağır önlemlere gerek yok. Artık hastalık geçirerek veya aşıyla toplumda kısmi bir bağışıklık oluştu. Varyantın, eski hızla yayılmasını bekleyemeyiz. Ancak sağlıklı insanlar da böyle hafif bir tablo ile seyrederken risk gruplarında, yaşlılarda ve kronik rahatsızlığı olanlarda daha ağır seyrediyor. Ve hastaneye yatışlara neden oluyor.” (Kısa Dalga)

Sağlık