Bakan Koca’dan “bedelsiz aşı” açıklaması: "Ticari sır olması gereken bir durumdu"

Bakan Koca’dan “bedelsiz aşı” açıklaması: "Ticari sır olması gereken bir durumdu"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bedelsiz aşı iddialarına yanıt verdi: Bu ülkeler arası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Biz aşıyı bütün ülkelerin aldığı fiyattan en az fiyattan alan milletiz. Bu karşılıklı ticari sır olması gereken bir durumdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Koca'nın açıklamaları özetle şöyle:

“Artık salgının sosyal etkileriyle mücadeleye odaklanacağız. Bugüne kadar aşılama çalışmalarında yaklaşık 1.5 milyonu 2. doz olmak üzere 8 milyon aşı seviyesine ulaştık. Aşılama planındaki ilk aşamanın sonuna yaklaştık.

“Yarın temin edebilirliğinin garantisini kimse veremez”

Küresel düzeyde en başarılı ülkeler arasındayız. İlgi edilen her ürünün temininde güçlük vardır. Aşı programı adaletle ve şeffaf şekilde yürütülmektedir. Bugün aşıyı temin edebilirken yarın temin edebilirliğinin garantisini kimse veremez. Bugün itibarıyla bir tedarik ve temin sorunumuz yok. Birinci doz aşı olan tüm vatandaşlarımızın ikinci dozu güvence altındadır. Yapılabilecek eleştirileri elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullandığımızdan emin olmanızı istiyorum.

 Aşıdan sonra  42 gün önemli

İlk doz aşıyla koruma başlamıyor 42 gün korunmak zorundayız. Aşının ilk dozunu yaptırmış olmak bizi rehavete değil tedbire sevk etmeli. Bazı illerimizde buna yönelik özel çalışmalarımız var. 

Yerinde karar dönemiyle birlikte kurallara uyum konusunda güvenlik kuvvetlerimiz denetimleri arttıracak Sayın içişleri bakanımız da kararlılıklarını ifade ettiler. Milletimizin sağlığını muhafaza edeceğiz.

Bedelsiz aşı iddiasına yanıt

Özellikle bu dönemde dünyada aşı savaşının yapıldığı bir dönemi yaşıyoruz ve ülkeler arası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Ülkeler arasında bunun ilişkileri etkileyeceğini bunun ücret kısmında ticari sır olarak kalması... Biz aşıyı bütün ülkelerin aldığı fiyattan en az fiyattan alan milletiz. Bu iddiamın arkasındayım. Bu karşılıklı ticari sır olması gereken bir durumdu. Bu aşı sadece Türkiye'ye satılmıyor.

Sağlık