Sağlık Bakanı koca ücretsiz olacak demişti ama HPV aşısına zam geldi

Sağlık Bakanı koca ücretsiz olacak demişti ama HPV aşısına zam geldi
Sağlık Bakanı Koca’nın ‘ücretsiz olacak’ dediği HPV aşısına zam geldi. Sağlık Bakanı, rahim ağzı kanserini önleyecek aşının ücretsiz olması için bir yıldır adım atmadı. Üç doz aşının fiyatı 10 bin lirayı buluyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2022 kasım ayında rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının ücretsiz olacağı vaadinin ardından HPV aşısına zam geldi.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, uzun yıllar HPV aşısının ücretsiz olması için mücadele veren eczacı Cem Kılınç, Koca’nın HPV aşısının ücretsiz olacak sözünün üzerinden bir yıl geçtiğini anımsatarak "Önümüzdeki hafta HPV aşısına yüzde 25 zam gelecek ve tek dozu 3 bin 200 lira civarına gelmiş olacak. Biz bu mücadeleyi başlattığımızda aşının tek dozu 695 liraydı. Son zamlarla üç dozu neredeyse 10 bin lira yani bir asgari ücret tutarında olacak" dedi.

'Bu ayıptan kurtulmak gerekiyor'

Ocak ayının rahim ağzı kanseri farkındalılık ayı olduğunu kaydeden Kılınç, şöyle devam etti:

"Bakanlık istese, devlet bütçesini de kâra sokacak bu aşılamaları bu ocak ayına yetiştirebilir. 9-14 yaş kız ve erkek çocuklarına ulusal aşı takvimi kapsamında bu aşılamalar başlamalı ve daha önce bu yaşlarında aşı olamamış, aşının etkinliğinden faydalanabilecek herkes de yakalama dozu ile aşılanmalılar. Şu an dünyada birçok ülke erkek çocuklarını da ulusal aşı takvimine dahil ediyor. Şimdi lafa, söze değil icraata ihtiyacımız var. Mozambik’te, Nijerya’da, Bangladeş’te ücretsiz olan bu aşı ülkemizde ise 3 dozu 10 bine yakın olacak. Sağlık Bakanı’nın kurucu patronu olduğu Medipol Hastanesi’nde bu aşılar satılıyor, video bilgilendirme ile hastane yetkililerince reklamı yapılabiliyor. Biz eczacılarsa satıp üzerinden para kazanabileceğimiz kanser önleyen aşının ücretsiz olmasını isterken, bunu ücretsiz yapması gerekenlerin hastanesinde bu aşı satılıp para kazanılıyor. Bu ayıptan kurtulmak gerekiyor."

Peki HPV virüsü nedir, neden aşı yaptırmak önemli?

Önce Çocuklar için Kadın Derneği şöyle tarif ediyor: Human Papilloma Virüs yani HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biridir. 200 civarında HPV tipi mevcuttur ve bilinen yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmaktadır. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri bulunmaktadır.

Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserlerine neden olur.

71 ülkede ücretsiz

HPV aşıları 2006 yılından beri kullanımda ve 2017 yılı itibariyle 71 ülkede ulusal aşı programı kapsamındadır.

Bu amaçla SGK’ya, derneğimizin hukukçuları vekilliğinde, aşıyı yaptıran kadın arkadaşlarımıza aşı ücretinin iadesi talebinde bulunduk. Yüzlerce kadın için başvuru yapacağız. Talebimiz reddedilirse yüzlerce kadın adına dava açacağımızı da ihtar ediyoruz!

HPV aşısının ücretsiz olması eşit ve parasız sağlık hakkımızın, güvenli ve özgür bir cinsel yaşamın gereğidir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022’nin Kasım ayında HPV aşısının ücretsiz olacağını duyurmuştu. (Kısa Dalga)

Sağlık