Savcılık, İdris Baluken hakkında örgüt propagandası iddiası ile ceza istedi

Savcılık, İdris Baluken hakkında örgüt propagandası iddiası ile ceza istedi
HDP eski Milletvekili İdris Baluken’in milletvekilliği döneminde partisinin seçim çalışmasında yaptığı konuşmayı gösteren savcı, Baluken'in “Örgüt propagandası” yaptığı iddiası ile cezalandırılmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili İdris Baluken’in yaptığı 3 ayrı konuşma nedeniyle ayrı ayrı 3 kez “Örgüt propagandası yapmak” 2 kez de “Devleti, hükümeti ve yargı organlarını alenen aşağılamak” iddialarıyla yargılandığı davanın duruşması Siirt 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mezopotamya Ajansının haberine göre duruşmaya, Baluken katılmazken avukatı Serdar Çelebi, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada mütalaa veren iddia makamı, 2018/10764 soruşturma numaralı iddianame ile açılan dava ve 2018/6523 soruşturma numaralı iddianame ile ayrı ayrı açılan suçların yasal unsurlarının oluşmadığını belirtti. İddia makamı, Baluken’in 2014 yılında partisinin Karakoçan ilçesinde katıldığı seçim çalışmasında yaptığı konuşma nedeniyle ise "Örgüt propagandası"ndan cezalandırılmasını talep etti.

İmralı Heyeti’nde yer alan Baluken’in yine konuşmasında PKK lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’daki görüşmesine ilişkin sarf ettiği “Son yaptığımız ziyarette özellikle Kürt halkının önderi Sayın Abdullah Öcalan Karakoçan halkına özel selamlarını gönderdi” sözleriyle de “Örgüt propagandası yaptığını” ileri süren iddia makamı, cezalandırılmasını talep ederken, diğer suçlamalar yönünden ise Baluken’in beraatını istedi.

İddia makanın ardından söz alan Baluken’in avukatı Serdar Çelebi, mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu.

Mahkeme, süre talebini kabul ederek, duruşmayı 25 Haziran’a erteledi. (Kısa Dalga)

Gündem