Bakan Şimşek: Türkiye’nin gri listeden çıkmasında son aşamaya gelindi

Bakan Şimşek: Türkiye’nin gri listeden çıkmasında son aşamaya gelindi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) gri listesinden çıkışı sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Şimşek, "FATF ülkemizin, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sisteminin daha da güçlendirilmesi için oluşturulan Eylem Planı'nın tüm maddelerini tamamladığı kararına varmıştır" dedi.

Mehmet Şimşek, FATF'ın bugün gerçekleştirilen Genel Kurul toplantısında alınan karara ilişkin konuştu.

AA'ya konuşan Şimşek, FAFT'ın Türkiye'ye ilişkin alınan kararına dair "FATF ülkemizin, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele sisteminin daha da güçlendirilmesi için oluşturulan Eylem Planı'nın tüm maddelerini tamamladığı kararına varmıştır" dedi.

Bu kararla birlikte, Türkiye'nin FAFT'ın gri listeden çıkışı sürecinde son aşamaya geldiğini belirten Şimşek "Prosedür uyarınca FATF ekibi tarafından Türkiye'ye yapılacak ziyaret akabinde hazırlanacak değerlendirme raporu haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında ele alınacak ve bu toplantıda ülkemize yönelik gri liste kararının kaldırılması bekleniyor" diye konuştu.

Şimşek, gelinen aşamada, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) koordinasyonundaki çalışmaların rolüne işaret etti.

Bakan Şimşek ayrıca sosyal medya hesabı X'ten İngilizce bir paylaşımda bulunarak şunları kaydetti: "FATF, Şubat 2024 Genel Kurulunda, Türkiye'nin eylem planını büyük ölçüde tamamladığı ve AML/CFT reformlarının uygulanmasının başladığını ve sürdürüldüğünü doğrulamak için yerinde bir değerlendirmeyi garanti ettiği yönünde ilk tespitte bulundu. Gelecekte uygulamanın sürdürülebilmesi için gerekli siyasi kararlılık mevcuttur.

Türkiye'yi "gri liste"den çıkarmak için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız."

(Kısa Dalga)

Ekonomi