TRT: Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede ulaşıma açılacak

TRT: Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede ulaşıma açılacak
TRT, 28 yıl önce katledilen gazeteci Uğur Mumcu’nun arşivinin kaldırılmasıyla ilgili açıklama yaptı: “Görüntüler tüm TRT arşivleri gibi tek bir adrese TRT İZLE’ye taşınmaktadır. Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İZLE’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır.

Gazeteci Emre Kızılkaya, journo.com.tr’de dün yayımlanan yazısında, 24 Ocak 1993'te katledilen araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'nun TRT’deki programlarının kurumun online arşivinden silindiğini duyurdu.

TIKLAYIN / Büyük ayıp: TRT, Uğur Mumcu’yu arşivlerden kaldırdı

Kızılkaya, TRT'nin, görsel ve işitsel tüm arşivini dijital ortamda herkese açmak üzere 2014 yılında bir çalışma başlattığını TRT Arşiv sitesinin 2017’de açıldığını belirten Kızılkaya, şu bilgileri aktardı: “(…) TRT’nin herkese açık çevrim içi arşivine yüklenen programlar sessizce yok oluyor. Bunu ilk kez geçen yaz Uğur Mumcu sayesinde fark ettim.

TRT’de 1979 yılında yayımlanan Ayın Getirdikleri programını arıyordum. Mumcu’nun Emre Kongar ile yaptığı bu programdan bazı kesitler sosyal medyada çok paylaşılmıştı...

... Biraz daha araştırınca TRT Arşiv internet sitesinden sadece bu programın değil, Uğur Mumcu ile ilgili tüm görüntülerin son dönemde kaldırıldığını gördüm.” 

TRT'den Özgür Mumcu'ya yanıt

Kızılkaya’nın yazısı üzerine sosyal medyada TRT’ye yönelik tepki olurken, Mumcu’nun oğlu Özgür Mumcu da Kızılkaya'nın yazısını sosyal medya hesabından paylaşıp TRT ve Genel Müdürü İbrahim Eren'i etiketleyerek “Cevap bekliyoruz” çağrısı yaptı.

TRT’den yanıt bugün geldi. Twitter’da Özgür Mumcu'nun paylaşımını etiketleyen TRT Arşiv hesabından şu açıklama yapıldı:

"Ülkemiz gazetecilik tarihinin önemli bir ismi olan Uğur Mumcu’nun arşivinin kaldırılması söz konusu değildir.Bu görüntüler tüm TRT arşivleri gibi tek bir adrese TRT İZLE’ye taşınmaktadır. Uğur Mumcu arşivi en kısa sürede TRT İZLE’den Türkiye’nin ulaşımına açılacaktır. "

Gündem