Türk Tabipleri Birliği’nden mutasyonda ‘kartopu etkisi’ uyarısı: Ölümlerin artması kaçınılmaz

Türk Tabipleri Birliği’nden mutasyonda ‘kartopu etkisi’ uyarısı: Ölümlerin artması kaçınılmaz
Koronavirüsün mutasyonuyla ilgili açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği, “Basit bir matematik hesaplama enfekte olanların artması, buna bağlı olarak hastane yatışlarının ve ölümlerin artması kaçınılmazdır” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) artan mutasyonlu koronavirüs vakalarıyla ilgili uyararak virüsün ilk halinden genetik yapı olarak farklı olan yeni virüsün varyant olarak adlandırıldığı ve daha kolay bulaşan varyantların zamanla baskın hale geldiğini bildirdi. TTB, “ Basit bir matematik hesaplama enfekte olanların artması, buna bağlı olarak hastane yatışlarının ve ölümlerin artması kaçınılmazdır” dedi.

Mutasyonlu vaka verilerinin şeffaf bir biçimde paylaşılması gerektiği belirtilen TTB açıklamasında, şöyle denildi:

“İlk olarak İngiltere'den bildirilen varyant suşunun %35 oranında daha ağır seyrettiğine ilişkin, analiz ve değerlendirme aşamasında bulgular vardır.

Varyantlar hastalık şiddetini ağırlaştırmasa bile, bulaşma hızındaki artış nedeniyle, salgın hızındaki ‘kartopu etkisi’nin ölümler için de geçerli olacağı anlaşılacaktır. Şöyle ki; basit bir matematik hesaplama ile, bulaşma hızı %50 artmış, enfeksiyon periyodu altı gün kabul edilerek, başlangıçta 1000 olgu olduğunu varsaydığımızda, bir ay sonra enfekte olanların 7,59 kat, iki ay sonra 57,67 kat artması ve buna bağlı olarak da, hastane yatışlarının ve ölümlerin artması kaçınılmazdır.”

Sağlık