Hâkimin THK heyeti ile fotoğrafları çıkmıştı: Wings Ankara mağdurları HSK’ye başvurdu

Hâkimin THK heyeti ile fotoğrafları çıkmıştı: Wings Ankara mağdurları HSK’ye başvurdu
Wings Ankara’da mahkemenin verdiği tartışmalı kararın ardından mağdur olan mülk sahipleri HSK’ye şikâyette bulundu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne de dilekçe gönderen mağdurlar, “Eğer tapumuz elimizden alınıp THK’ye devredilirse biz kredi ödemeye devam edeceğiz. Bu zamana kadar ödediklerimiz ise bize geri verilecek mi belli değil" diyerek, karara tepki gösterdi.

Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin Ünsal Ban yönetimindeyken sattığı arazide yapılan Wings Ankara iş merkezindeki ofis ve dükkânların tapu kayıtları iptal edilecek. Hâlâ kredi ödediklerini belirten tapu sahipleri, mağduriyetlerinin nasıl giderileceğine dair henüz bir yanıt alabilmiş değil.

Geçtiğimiz aylarda Sedat Peker’in rüşvet iddiaları sonrası tutuklanan Ünsal Ban’ın Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’nde rektör olduğu 2013 yılında, üniversitenin Yenimahalle’de bulunan arazisi ihale ile AL-KA İnşaat’e satılmış, bu araziye Wings Ankara iş merkezi yapılmıştı. İş merkezi, 2016 yılında faaliyete geçti.

Aradan geçen 7 yılın sonunda Wings Ankara’da ofisi ve dükkânı bulunan pek çok yurttaş tesadüfen e-devlet üzerinden, bazıları da telefonlarına gelen mesaj ile Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 7 Aralık 2022’de verdiği kararı öğrendi. Bu karara göre, Wings Ankara’da bulunan 242 ofis ve dükkânın tapu kaydı kesin olarak iptal edilip, THK Üniversitesi adına tescil edilecek.

“Üniversite kamu zararına uğratıldı” gerekçesi

Şu anda tutuklu olan THK Üniversitesi’nin eski rektörü Ünsal Ban’ın yönetimde olduğu 2019 yılında yaşanan orman yangınlarında, yangın söndürme araçlarının kullanılmaması üzerine başlayan tartışma sonrası THK ile ilgili geçmişe yönelik soruşturma başlatılmış, kurumun 1.4 milyar TL borcu olduğu, tüm şirketlerinin iflasta olduğu, tüm mallarının hacizli olduğu, idari ve adli kovuşturmayı gerektiren onlarca dosya bulunduğu belirtilmişti.

Ardından 16 Ekim 2019’da Türk Hava Kurumu’na kayyum atanmıştı.

Kayyum heyeti, göreve geldikten sonra Yenimahalle'deki arazinin satışını "üniversite zarara uğratıldı" diyerek, yargıya taşımıştı.

Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, THK'nin başvurusunu haklı buldu.

Mahkeme gerekçeli kararında, dönemin THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Osman Yıldırım ile eski Rektör Ünsal Ban'ın da aralarında bulunduğu sorumluların, üniversitenin zararına olacak şekilde kat karşılığı inşaat sözleşmesi akdettiklerini ve üniversitenin yüksek miktarda kamu zararına uğratıldığını belirtti.

Kararı tesadüfen öğrendiler: Hâlâ kredimiz devam ediyor

Mahkemenin verdiği tartışmalı kararın ardından Wings Ankara iş merkezinde ofis ve dükkânı olan mülk sahipleri mağdur oldu. Tapuları ellerinden alınacak olan mülk sahipleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne dilekçe göndererek, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Wings Ankara’da iki ofisi bulunan ve kararı e-devlet üzerinden öğrenen Korcan Yüksel, Kısa Dalga’ya yaşadıklarını anlattı.

Yüksel, “Bu kararı yetkili bir mahkemenin vermediği ortada. THK’nin inşaat firmasına açtığı tespit davasında biz bir taraf olmadığımız için mağduruz. İnşaat firması ile dönemin THK yönetimi yolsuzluk yaptıysa bizim bundan nasıl haberimiz olabilir? Hâlâ ofisinin ve dükkânının kredisi devam eden var. Eğer tapumuz elimizden alınıp THK’ye devredilirse biz kredi ödemeye devam edeceğiz. Bu zamana kadar ödediklerimiz ise bize geri verilecek mi belli değil. Tapu elimden alınıyorsa ben neden THK’nin mülkü için kredi ödeyeyim? Böyle bir karar verilemez” dedi.

Yüksel, “Biz bu ofisleri, dükkânları alırken THK’nin adını bile duymadık. CİMER’e, Adalet Bakanlığı’na her yere yazıyoruz. Biz mağduruz, sesimizin duyulmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

Asliye Hukukun kararını Sulh Hukuk veriyor

Bir günde ofis ve dükkânlarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan mülk sahipleri, bu kararın hukuka aykırı olduğunu belirtiyor. Çünkü tapu iptal ve tescil davalarının görülmesi gereken mahkemeler Asliye Hukuk Mahkemeleri. Tescile dayanak olduğu iddia edilen kararı veren mahkeme ise Sulh Hukuk Mahkemesi.

Ayrıca Sulh Hukuk Mahkemesi söz konusu kararı bir dava ve yargılama neticesinde değil, THK Üniversitesi’ne atanan kayyumların talep dilekçesi ile hiçbir mülk sahibine haber vermeden aldı.

“Hâkimin AKP'lilerle ve THK Kayyum Heyeti ile fotoğrafları var”

Dikkat çeken noktalardan biri de Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi hâkimi Ömer Azküçük'ün, THK kayyum heyeti ile fotoğrafları bulunması.

Ayrıca Azküçük’ün AKP Genel Merkezini ziyaret ettiğine ilişkin fotoğraflar da sosyal medyada yer alıyor. Söz konusu paylaşımlar şöyle:

Mağdur olan yurttaşlar hâkim Azküçük’ten şikâyetçi oldu

Hâkim Azküçük’ün THK kayyum heyeti ve AKP’li yöneticilerle fotoğrafını gören mağdurlar, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) şikâyette bulunarak, Azküçük hakkında soruşturma açılmasını istedi. Dilekçede, Azküçük'ün açığa alınması ve malvarlığına tedbir amaçlı el konulması da talep edildi.

Ünsal Ban hakkında

THK Üniversitesi’nin eski rektörü Ünsal Ban organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in Sermaye Piyasası Kurulu’ndaki (SPK) rüşvet iddiaları ile gündeme gelen AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile boşanma aşamasında olduğu sırada Peker'in yayınladığı video nedeniyle tutuklanmıştı.

Peker, eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve kardeşi AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’den sermaye artırımı için 12 milyon TL rüşvet istediğini iddia etmişti.

Özel Haber