Meclis'te 'adalet' nöbeti

Meclis'te 'adalet' nöbeti
Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de

10 KASIM KISA DALGA BÜLTEN

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz

PODCASTİMİZİ DİNLEMEK İÇİN PLAY'E TIKLAYINIZ…

GÜNDEM

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin TİP milletvekili avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararına uymayıp, mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan kriz büyüyor.

Anayasa profesörleri, eski yargı üyeleri, avukatlar gün boyu yaptıkları açıklamalarda Yargıtay 3. Dairesi’nin kararının Anayasa'ya aykırı olduğunu ve AYM'yi işlevsiz hale getirdiğini söyledi.

İstanbul Barosu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Barosu da Yargıtay Yüksek Diplin Kurulu ve Yargıtay 1. Başkanlar Kuruluna başvurdu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararında Meclis’ten Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi istenmişti. Can Atalay kararı Meclis’i de hareketlendirdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmesinin ardından Meclis Danışma Kurulu’nun akşam saat 5’te toplanacağı açıklanmıştı. Ancak, toplantı saatine dakikalar kala CHP Genel Başkanı Özgür Özel bir açıklama yaparak toplantının yapılmayacağını öğrendiklerini duyurdu. Özgür Özel, “Yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlıyoruz” dedi.

Gazete Duvar’ın haberine göre CHP milletvekilleri 20 kişilik gruplar halinde genel kurulda sabahlayacak.

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının Meclis’te okunmamasını ve iade edilmesini isterken, kendi nöbetinde de hükmü okutmayı kabul etmeyeceğimi bildirdi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin milletvekilleriyle birlikte Yargıtay önünde açıklama yaptı. Zorlu Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında Hakimler Savcılar Kuruluna suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Zorlu, Yargıtay Başkanlığı’nın güvenliğine dilekçe ile Anayasa kitapçığı sundu ve "Lütfen iyi okuyun" dedi.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın kararına karşı TBMM'ye seslendi. Erkan Baş şunları söyledi: "TBMM kendisine parmak sallayan bu odaklar karşısında dik duruşunu ortaya koymalı ve AYM'nin kararının uygulanması konusunda ısrarcı olmalıdır…”

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Meclis’te ortak basın açıklaması yaptı. İki liderde Yargıtay kararının hukuk düzenine darbe olduğunu söyledi.

Yargıtay’ın hamlesiyle ilgili iktidar cephesinden farklı açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Yargıtay’ın kararının gerekçeleriyle birlikte doğru olduğunu söyledi. Uçum, kararın turnusol olacağını belirterek “Kim Milli Yargıdan yana kim değil belli olur” diye konuştu.

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı kontrol mekanizmasının bulunmamasının eksiklik olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Yargıtay kararının “Meclis’e darbe” olarak nitelendirilmesine karşı çıktı. Bakan Tunç, "Sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur" dedi.

Buna karşın kararı eleştiren yorumlar da geldi. Karara en sert tepkilerden eski AKP milletvekili Şamil Tayyar’dan geldi. Tayyar, “Yargıtay kararı dikkatlice okunduğunda bir siyasi muhtıradan söz etmek de mümkün. TBMM ayağa kalkmalıdır.

Reddetmelidir dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı kararın ardından sosyal medya paylaşımında “Asla olmaması gereken bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Birbirini çelmeleyemez” mesajı verdi. Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise "Kendi militan yargımızı oluşturduk" ifadesini kullandı. Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de "Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü endişe vericidir" değerlendirmesini yaptı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Tuzlaspor Başkanı Mehmet Berzan İlhanlı hakkında ‘suç işlemek amaçıyla örgüt kurmak, malvarlığı değerlerini aklamak', yasadışı bahis’ iddiasıyla soruşturma başlattı. Gazeteci Murat Ağırel, Tuzlaspor’la ilgili bir takım iddialar gündeme getirmiş, pasoligden yüksek fiyatla bilet satılmasına rağmen tribünlerin boş kaldığını söylemişti. Ağırel, bilgileri savcılığa illettiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, HEDEP Milletvekili Dilan Kunt Ayan'ın sorusu üzerine Cumartesi Anneleri'yle ilgili, "Yaşadıkları mağduriyettir. En kısa zamanda çözüm üreteceğiz" dedi. Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanına çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri, hemen hemen her hafta engelleniyor ve gözaltına alınıyor.

Tunceli’de 1405 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku, vali ve emniyet müdürüyle görüştüğünü, kardeşinin dosyasının kapsamlı şekilde tekrar ele alınacağını söyledi. Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan 5 Ocak 2020’den haber alınamadı.

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 16’ya kadar düştü. Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbulluların Su kesintilerine hazır olması gerektiğini söyledi. “Günde birkaç saat su verilip onun dışında bütün suların kesildiği bir İstanbul’u düşünmek çok zor değil” dedi.

EKONOMİ

Serbest piyasada çiğ sütün litresi 12 liradan 15 liraya yükseldi. Fiyat artışı raflara da yansımaya başladı. Zincir marketlerde 1 litrelik sütün fiyatı 21.5 liradan 24 liraya yükseldi.

Reuters haber ajansı, Türkiye’de bankaların enflasyon muhasebesine dahil edilmek için yetkililere talepte bulunmaya hazırlandığını yazdı. Enflasyon muhasebesi, şirketlerin finansal tablolarını daha gerçekçi bir zemine oturturken daha yüksek vergi verilmesinin önüne geçiyor.

Geçim sıkıntısının yoğun olduğu bu günlerde bankacılık sektörünün çok yüksek kâr elde ettiği görünümünden kurtulmak istediği vurgulandı.

Bu yüzen sektörün bakanlık ile bir toplantı talep edeceği öne sürüldü.

Japon otomotiv markası Mazda, Türkiye'de otomobil satışlarını durdurduğunu açıkladı. Mazda Türkiye'nin web sayfasında yer alan bilgiye göre, satış sonrası hizmetler ve yedek parça tedariki ise devam edecek.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülerin Filistinlilerin sayısı 10 bin 500’ü aştı. Öldürülenlerden, 4 bin 324'ü çocuk , 2 bin 823'ü kadın…

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, 24 saatte öldürülenlerin yüzde 49'unun İsrail ordusunun "güvenli bölge" olarak iddia ettiği Gazze’nin güney bölgelerinden olduğunu söyledi.

Kudra, İsrail'in şu ana kadar 120 sağlık tesisini hedef aldığını, 193 sağlık çalışanının öldürüldüğünü kaydetti. İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde Şifa Hastanesi ve Nasr Çocuk Hastanesi çevrelerini bombalamayı sürdürdü.

Sağlık Bakanı Koca Gazze'de tedavisi yarım kalan kanser hastası çocukların Türkiye'ye getirilerek tedavi edileceğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze Şeridi'nde salgın hastalık riskinin arttığını, bazı endişe verici eğilimlerin ortaya çıkmaya başladığını duyurdu.

Hollanda ve Avustralya başbakanları ile telefonda görüşen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "İşgal güçlerinin Gazze'yi bölme planları kabul edilemez" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'da yapılan Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katıldı. Erdoğan konuşmasında "11 bin çocuk, kadın öldürüldü, dünya sessiz. Müslümanlar olarak sesimizi bugün yükseltmeyeçeksek, ne zaman yükselteceğiz" dedi.

ABD'nin ardından Almanya’dan da Gazze Şeridi'nin İsrail tarafından yeniden işgal edilmesine karşı olduklarını açıklaması geldi.

Belçika Başbakan Yardımcısı De Sutter, İsrail'e yaptırım uygulanmasını, Hamas'a finansman sağlayan isimlerin de yaptırıma tabi tutulmasını talep etti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, 7 Ekim'de Hamas'ın 'Aksa Tufan' operasyonunun ardından patlak veren çatışmalarda iki tarafında 'savaş suçu' işlediğini söyledi.

ABD'de Kongre çalışanları, ateşkes yapılması için Kongre binası önünde protesto düzenledi. Öte yandan, ABD yönetiminin İsrail’e desteğini protesto etmek isteyenler, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği önünde eylem düzenledi.

Göstericiler, "İsrail bombalıyor, ABD ödüyor, bugün kaç çocuk öldürdünüz?” Pankartları taşıdı.

Panama'da 77 yaşındaki avukat ve profesör Kenneth Darlington, 2 iklim aktivistini vurarak öldürdü.

İklim aktivistleri Salı günü, Panama City'nin batısındaki bir bölgede yol kapatma eylemi yaptı. Protestocular Panama hükümetinin Orta Amerika'nın en büyük açık ocak bakır madeninin 20 yıl daha işletmesi için Kanadalı bir firmaya verilmesine tepki gösteriyordu.

Shell, uluslararası sivil toplum kuruluşu Greenpeace’e 2,1 milyon dolarlık (yaklaşık 60 milyon lira) tazminat davası açtı. Greenpeace eylemcileri petrol sondajını protesto etmek için geçen ocak ayında Kanarya Adaları yakınlarında Shell'in gemisine binmiş ve Norveç'e gitmişti. Dört Greenpeace aktivisti, gemiyi yüksek hızlı şişme botlar ile takip etmiş ve halat kullanarak gemiye binmişti.

Hollywood’da 5 ayı aşkın süredir devam eden grevin sona ermesi için geçici anlaşmaya varıldı. Anlaşmayla oyuncular için daha yüksek maaş ve yapay zekaya karşı koruma sağlandığı bildirildi.

KISA DALGA’DAN

Ferdi Akarsu ve Mehveş Evin,fisyon ile füzyon enerjinin farkını, nükleer enerjinin avantajları kadar yarattığı büyük riskleri anlatıyor…

Kısa Dalga Bülten