Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu kapatma davası reddedildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu kapatma davası reddedildi
Kadınlar, kararı duruşma salonunda "Kadın cinayetlerini durduracağız" sloganı ile karşıladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği (KCDP) hakkında açılan kapatma davasının dördüncü duruşması bugün 13. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.

Dernek, "Aile mefhumunu yok saymak, aile yapısını parçalamaya çalışmak, kadın haklarını savunma kisvesi altında ahlaksız faaliyetler yürütmek" gibi iddialar üzerine "kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek" suçlamasıyla karşı karşıyaydı.

Bianet’te yer alan habere göre, duruşmada derneğin kapatılması istemi reddedildi. Kararın ardındın kadınlar duruşma salonunda "Kadın cinayetlerini durduracağız" sloganları attı.

Duruşmayı, İnsan Hakları Vakfı'ndan avukat Polat Yomaner, İfade Özgürlüğü Derneği avukatı, İstanbul Barosu ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hakları Merkezi'nden avukatlar, erkek şiddeti sonucu öldürülen kadınların yakınları da takip etti.

"Devletin desteğini görmedim"

Duruşmada ilk olarak erkek şiddeti sonucu ablası öldürülen Elif Nur Ertürk konuştu. Ertürk, "Ece Ertürk'ün kardeşiyim. Ablam çok vahşi bir şekilde katledildi. Biz bu süreçte ilk olarak Platformdan destek gördük. Kimi zaman kendi avukatlarımızdan yardım görmedik, buradaki avukatlardan gördük. Ablamı dört kere bıçaklayan katil, bıçaklarken ablamın sesini bize dinletti. Ben devletin desteğini görmedim. Bu Platformun kapatılmak istenmesi benim çok canımı yakıyor. Bu Platformun kapatılmasını değil, desteklenmesini talep ediyorum" dedi.

“İlk kez kendimi yalnız hissetmedim”

Tuğba Can da şöyle dedi:

"Annem öldürüldüğünden beri Platform bizimle ilgilendi. Aile gibiler. İlk kez kendimi yalnız hissetmedim. 'Asla yalnız yürümeyeceksin' dediler, gerçekten yalnız yürümedim. Dava sürecimizde de yanımızda oldular. Bu Platformun kapatılmasından ziyade desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Sesimiz duyulsa belki bu tarz olaylar gerçekleşmez. Öyle bir ceza getirilsin ki bir erkek kadınları öldürmek değil, incitmek dahi istemesin" diye konuştu.

Erkek şiddeti ile öldürülen Gülşah Kurban'ın annesi Nuray Çalayır, Fatma Düzkan Özkan'ın annesi Nursel Uyar, Gülay Yaşar'ın ablası Esra Yaşar duruşmada platformun kapatılmaması gerektiğini belirten ifadeler verirken, platformun temsilcilerinden Gülsüm Önal, "Mantığa davet etmek istiyorum. Bize açılan davada büyük bir mantıksızlık görüyoruz. Burada hepimizi aşan bir şey var, o da fikirler. Eşit ve özgür dünya kurma fikridir. Öyle de olsa, böyle de olsa bu fikir yaşayacak. Bu fikir hep yaşayacak. Eşit ve özgür dünyamızı kuracağımıza inanıyorum” dedi.

“Kadın hareketini sindirme davası”

Dernek Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise şöyle konuştu:

"Hakkımızda açılmış olan kapatılma davası tamamen hukuksuzdur. Kanuna aykırı faaliyet yürüttüğümüz iddia ediliyor. 6284'ü uygulatmaya çağırıyoruz. Adalet sistemine olan güven sarsılmış durumda. Biz bugün bu salondan adalet hakkında bir umut görerek ayrılmak isteriz, fakat bu davanın bir o kadar da politik amaçlarla açıldığını düşünüyoruz. Kadın hareketini sindirmek ve korku salmak üzerine açılan bir dava bu. Çıkacak olan karar her ne olursa olsun mücadelemizden bir şey götürmez. Bizim mücadelemiz açısından bu mahkemeden hangi karar çıkarsa çıksın biz kararlıyız. Kadın cinayetlerini durduracağız. Biz sadece bir büro ya da kapı değiliz; biz sizleriz sevgili dostlarım. Bunda kararlıyız."

Platformun avukatlarından Esin Yeşilırmak da "Derneği şikâyet edenlere bakınca nafaka ödemeyenleri, şiddet faili olduğunu görüyoruz. Bu bize ayıp değil. Bu buradaki ailelere yapılan bir ayıp. Biz bu davanın reddini talep ediyoruz” dedi. (Kısa Dalga)

Kadın