Kısa Dalga Bülten | Sözde "reform" paketi

Kısa Dalga Bülten |  Sözde "reform" paketi
Haber kalabalığında habersiz kalmayın... Özge Mumcu Aybars'ın editörlüğünde temiz, gürültüsüz, net haberleri sizin için hazırlıyoruz. Kısa Dalga Bülten ve Pervin Metin'in sunduğu podcast her sabah yayında..

3 MART 2021 

KISA DALGA BÜLTEN




GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İnsan Hakları Eylem Planı”nı açıkladı. Erdoğan, " 9 amaç, 50 hedef, 393 faaliyeti içeren bir belge ortaya çıktı. 2 yıllık bir zaman diliminde uygulanmak üzere hazırlanmıştır" dedi.

Planda yer alan unsurlardan bazıları şöyle: AYM'ye bireysel başvuru kolaylaşacak. Yargıda üst düzey görevlerde kıdem şartı aranacak. Uzun yargılama zararları karşılanacak. Katalog suçlarda somut delil aranacak. Kadına karşı şiddet suçlarını etkin bir şekilde soruşturmak amacıyla kurulan özel soruşturma bürolarını ülke genelinde yaygınlaştırılacak. Üst ve beden aramalarının, insan onurunu zedelemeyecek şekilde yapılması için cezaevi personeline eğitim verilecek. Gençleri aile kurmaları yönünde teşvik için evlilik yardımının kapsamını genişletilecek.


HABER / ANALİZ - Yeni “İnsan Hakları” planı: Cezaevleri doldu, ev hapsine buyurun


CHP lideri  Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın kasasından çıkan 128 milyar dolar için “Yurt dışına kaçmak isteyen yabancılara verilen paradır. Rüşvettir. Adamlar yurt dışına çıktı. 83 milyon vatandaşın alın teriydi” dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Türkiye bir hukuk devleti ise HDP’nin kapatılması acildir, hayatidir, şarttır " diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Bahçeli'nin HDP'yi kapatma çağrısına, "Bizi kapatma çabası onları daha da küçültecek bizleri daha da büyütecektir. Korkmaya devam etsinler" diye yanıt verdi.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP ile ilgili inceleme başlattı. HDP'nin "örgüt eylemlerinin odağı" olduğu tespit edilirse parti hakkında kapatma davası açılması gündeme gelebilecek.

ANKARA’da geçtiğimiz hafta polis operasyonu ile kurtarılan 7 yaşındaki Ezidi kız çocuğun IŞİD tarafından derin internette satılmaya çalışıldığı ortaya çıktı.

AKP’nin 24 Mart’ta yapılacak büyük kongresi öncesinde kulisler de hareketleniyor. Hürriyet yazarı Hande Fırat, “AK Parti içindeki kongre süreci ile hem parti yönetiminde hem de kabinede bazı değişiklikler olması bekleniyor” iddiasını gündeme getirdi.

10 ilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yönelik FETÖ operasyonunda 12’si halen görevde olan 24 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

MİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, “Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız” sözlerinin ‘biraz çarpıtıldığını’ savunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Öyle bir formül gündemimizde yok” dedi.

COVİD 19

KORONAVİRÜS tedbirleri sebebiyle aylardır iş yerleri paket servis dışında kapalı olan esnaf, ‘normalleşme’ kararları ardından yüzde 50 kapasiteyle işletmelerini açtı. Bazı işletmelerdeki müşteri yoğunluğu dikkat çekti.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ, “Yapılan test sayıları düşerken yeni vaka sayısı 6000’lerden 9000’lere çıktı. Aşılama oranımız ve hızımız ise çok düşük. Mutant virüs vakaları giderek artıyor. Eski ‘normale’ dönme koşullarını göremiyoruz” açıklaması yaptı.

Tüm yönleriyle normalleşme kararlarını okumak için tıklayın

BİLİM Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan, koronavirüs risk haritasında Uşak’ın neden mavi olduğu konusunda “Uşak’ta aşılama hızımız yüksek bu birincisi. Bir diğeri de 65 yaş ve üstü daha fazla ve daha fazla evde kalıyorlar” dedi.

 PROF. DR. Bülent Ertuğrul, “Risk haritasındaki kırmızı bölgelerde ciddi karantina önlemlerinin de alınması gerekiyor. İller arasındaki geçişin mutlaka sınırlandırılması gerek” diye konuştu.

JAPONYA, Çin'in ülkeye giren vatandaşlarına anal yoldan Covid-19 testi yapmasına tepki gösterdi. Japonya hükümeti, ülkeye dönen vatandaşların bazılarından 'psikolojik sorun' şikayeti aldıklarını dile getirdi.

EKONOMİ

TÜRKİYE  2020’de yüzde 1,8 büyüdü. Ancak kredi büyüme, vatandaşın gelirine yansımadı. Kişi başına düşen gelir dolar bazında yüzde 6,7 azaldı ve son 14 yılın en düşüğüne geriledi.

RESMİ Gazete’de dün  yayınlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararla, TÜİK’in yeni başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer oldu.
PANDEMİ  döneminin en popüler çevrimiçi platformlarından olan Zoom, gelirlerini yüzde 326 artışla 2,6 milyar dolara yükseltti. Şirketin piyasa değeri de yaklaşık 120 milyar dolara ulaştı.

TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, "Şubat'ta ihracatımız yüzde 9,6 artışla 16 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracat rakamıdır" dedi.
 
DÜNYA

ABD'de Temsilciler Meclisinin 170 üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup yazarak Türkiye ile ilişkilerde insan hakları ihlalleri ve demokrasideki gerilemenin de gündemde tutulmasını istedi.

NİJERYA'da geçen hafta bir yatılı okula düzenlenen saldırıda kaçırılan 279 kız öğrencinin serbest bırakıldığı duyuruldu.

SINIR Tanımayan Gazeteciler, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili olarak Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman hakkında Almanya'da suç duyurusunda bulundu.

ALMANYA'da 2020 yılında sığınmacı ve ilticacılara yönelik bin 606 saldırı gerçekleşti. Saldırıların önemli bölümünü aşırı sağcılar gerçekleştirdi.

 JAPONYA'daki Fukuşima nükleer felaketi sırasında başbakan olan Naoto Kan, zamanında Türk yetkililere nükleer enerjiyi güçlü bir şekilde tavsiye ettiği için pişman olduğunu söyledi

KISA DALGA’dan  

KİMYAGERİİ mimari, diş teknisyeni, eczacısı..... Kiralık diploma pazarında çeşit bol, talep yüksek... Meslekten men edilme hatta cezaevine girme riskine rağmen bir mühendis kaderini neden başkasının ellerine bırakır? Pervin Metin, kiralık diploma pazarını araştırdı. Haber dosyasını kisadalga.net’ten dinleyebiliriz
 

Kısa Dalga Bülten