Yorgun mermi kararı: Tetiği çeken kadar devlet de sorumlu

Yorgun mermi kararı: Tetiği çeken kadar devlet de sorumlu
Trabzon İdare Mahkemesi; 15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı'nın yorgun mermiyle hayatını kaybetmesinde devletin sorumluluğu olduğuna hükmetti. Kararın detayları podcastimizde...

Çok Merak Ediyorum podcast serisinin yeni bölümüne hoş geldiniz… Bu bölümde konumuz bireysel silahlanma ve yorgun mermi… Bu konuyu araştırırken önemli bir mahkeme kararına ulaştım.

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

2021 yılının Ağustos ayının ortaları, okulların açılmasına az bir süre kalmış… Tatildeki çocuklar için dönüş zamanı…15 yaşındaki Emir Yuşa Atıcı da yaşıtları gibi tatilde… Trabzon Ortahisar’da… Dedesinin fındık bahçesinde… Ancak Emir Yuşa yaşıtları gibi tatilden evine dönemedi…

11 Ağustos 2021’de dedesinin fındık bahçesinde vuruldu Emir Yuşa… Nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla vuruldu… Emir Yuşa’yı katleden yorgun bir mermiydi… Atıcı ailesi oğullarını yitirdikten sonra hem bu konuya dikkat çekmek için çalıştı hem de yoğun bir hukuk mücadelesi başlattı……

Avukat Alioğlu'ndan idareye dava

Aradan iki yıldan fazla süre geçti. Fail bulunamadı. Atıcı ailesinin avukatı Berrak Pınar Alioğlu, adli soruşturma sürerken bir dava da idareye açıyor. Alioğlu dilekçesinde önemli noktaları vurguluyor. Diyor ki; “yorgun merminin ölümlü sonuçları vardır ve idare etkili önlemleri almak zorundadır.

Silah ruhsatı alan kişilerin bu silahları yasal sınırlar içinde kullanmaları devletin sorumluluğundadır.. Bu suçlar ruhsatsız silahla işleniyorsa tartışmasız olarak bunu engellemediği için idare kusurludur. Yasa dışı silahlanmayla mücadele idarenin öncelikli görevidir…”

Savcılık ise olaydan sonra vakit kaybetmeden olay yerine gidildiğini tüm inceleme ve araştırmaların zamanında yapıldığını belirterek, kusur iddiasını reddediyor.

Mahkeme: Devletin sorumluluğu var

Ortaya çok mühim bir karar çıkıyor. Trabzon İdare Mahkemesi; “kişilerin can ve mal güvenliğinin korunmasının devletin asli görevi” olduğunu belirtip İçişleri Bakanlığı tarafından Atıcı ailesine 150 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar veriyor. Mahkeme, idarenin kusurunu da kararında çok net ifadelerle vurguluyor:

“Bakılan davada, Anayasa’nın 17. Maddesinin Devlete, elindeki tüm imkanları kullanarak bu konuda ihdas edilmiş yasal ve idari çerçevenin yaşamı, dava konusu olayda olduğu gibi yorgun mermi sebebiyle tehlike altında kalabilen kişilerin can güvenliğini korumak için gereği gibi uygulanmasını ve bu hakka yönelik ihlallerin durdurulup cezalandırılmasını sağlayacak etkili idari ve yargısal tedbirleri alma görevi yüklemiş olmasına rağmen, kimliği meçhul bir şahsın ruhsatlı veya ruhsatsız tabancasından kolaylıkla, sonuçlarını düşünmeden veyahut umursamadan havaya ateş açmasını engellemeye yönelik yeterli ve gerekli tedbirleri almayarak tatilini geçirmek maksadıyla dedesinin mahallesinde bulunan 15 yaşındaki bir çocuğun kafasına yorgun mermi isabet etmesi suretiyle vefatında davalı idarenin sorumluluğunun bulunduğu açıktır…”

Yargıtay, 'olası kasıtla öldürme' demişti

Trabzon’da çıkan bu karar özellikle devletin sorumluluğunu ortaya koyması açısından önemli. Ancak silah taşıyan ve bu silahı da gelişi güzel kullanan kişilerle ilgili de mahkemelerden çıkan emsal kararlar var. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 2020’de verdiği bir karar var.

Bu davadaki karar da Ankara’da bir düğünde rastgele ateş açıp 3 yaşındaki bir çocuğu öldüren sanıkla ilgili… Yüksek mahkeme diyor ki kararında, sanığın ateşlediği mermilerin yaşadığı apartmanda balkonlarda oturan kişilere, civarda balkon veya pencereden düğünü seyreden kişilere hatta yorgun mermi olarak herhangi bir kimseye isabet etme ihtimali var.

Düğünde rastgele ateş eden sanık, mermi çekirdeğinin birisine isabet etmesini, bu kişinin ölmesi veya yaralanmasını göze alıyor, kabulleniyor ve buna rağmen kayıtsız kalarak eylemine devam ediyor. Hatta düğünü izleyenler arasında çocuklar olabileceğini de bilmesine rağmen havaya ateş ediyor.. Ceza Genel Kurulu bu suçun ‘bilinçli taksir değil’ ‘olası kasıtla nitelikli öldürme’ suçu olduğunu belirtiyor. Bu davada sanığa verilen ceza ise 25 yıldı…

Yorgun mermi nedir?

Silahla havaya yapılan atışlarından sonra mermiler daha sonra hızını kaybederek yere doğru bir ivme kazanıyor. Bir merminin ortalama hızı saatte 160 kilometreye kadar ulaşıyor.. Bu da merminin isabet ettiği kişinin ölümüne ya da yaralanmasına neden oluyor.

Podcast